Utrikes #34/2019

Protester mot militärstyret i Sudan

En man håller ett tal till demonstranter under sittstrejken på Armed Forces Square, söndagen den 28 april i huvudstaden Khartoum. Foto: Salih Basheer

Afrikanska Unionen hotar med att utesluta Sudan om inte militären lämnar över makten till representanter för de folkliga protester som för tre veckor sedan avsatte diktatorn Omar al-Bashir. Samtidigt väntar nya demonstrationer i landet.

Det var för tre veckor sedan som Sudans mångårige diktator Omar al-Bashir avsattes sedan både polis och militär ställt sig på den väldiga proteströrelsens sida. Nu växer dock frustrationen hos de som demonstrerade då militären fortfarande inte lämnat över makten till representanterna för proteströrelsen Allians för frihet och förändring, SPA.

Enligt flera internationella nyhetsbyråer väntas uppe emot en miljon människor gå ut på gatorna i huvudstaden Khartoum de kommande dagarna för att protestera. Även Afrikanska unionen har reagerat och gett militärledning 60 dagar på sig att lämna över makten, annars hotar de med uteslutning.

– Militären menar inte allvar med att lämna över makten till folket Mohamad Naji al-Assam från SPA i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån TT.

Förhandlingarna mellan militären och representanter för SPA har pågått ända sedan Omar al-Bashir avsattes men har hittills varit fruktlösa.

SPA har även anklagat militären för att använda samma metoder som den tidigare regimen. Bland annat då de försökt att upplösa en pågående sittstrejk i huvudstaden.

– Vi har inget intresse av att upplösa sittstrejken, men det ligger i det sudanesiska folkets intresse att vägarna öppnas, sade Salah Abdelkhalek som är generallöjtnant i det styrande militärrådet i ett uttalande tidigare i veckan.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984