Utrikes #33/2019

Vänstermobilisering i valet i Spanien

Folk i Barcelona under söndagens val i Spanien. Förhandlingar mellan det vinnande socialdemokratiska partiet och vänsteralliansen Podemos väntas påbörjas inom kort. Foto: Emilio Morenatti/TT

Det blev som väntat seger för premiärminister Pedro Sánchez och hans socialdemokratiska PSOE i det spanska valet. Samtidigt tar sig ett parti på den absolut yttersta högerkanten för första gången sedan Francodiktaturen in i parlamentet.

Trots att premiärminister Pedro Sánchez under natten mot måndag utropade sig till segrare i valet är det politiska läget i landet fortfarande oklart.

Förhandlingar mellan socialdemokraterna i PSOE och vänsteralliansen Podemos väntas påbörjas inom kort men det kommer också att behövas samarbete med andra mindre partier för att nå en majoritet i parlamentet.

– Vi har uttryckt en villighet att arbeta tillsammans mot en koalition, sade Podemosledaren Pablo Igelsias efter att det stod klart att vänsteralliansen fått sammanlagt 14 procent av rösterna.

De har en politisk repertoar som sammanfaller med andra högerextrema partier i Europa.
Niklas Bremberg, Spanienexpert vid Utrikespolitiska institutet 

Det är första gången sedan den brutala Francodiktaturen som ett så högerradikalt parti tar sig in i parlamentet och oron är stark på många hål.

– De har en politisk repertoar som sammanfaller med andra högerextrema partier i Europa och det är en stor framgång för dem att de lyckas ta sig in i parlamentet, säger statsvetaren och Spanienexperten Niklas Bremberg vid Utrikespolitiska institutet.

Valets stora förlorare är det högerkonservativa Partido Popular, PP, som med sina 16 procent gjorde sitt sämsta val i partiets historia.

Många av deras väljare tycks i stället ha tagit ytterligare ett steg högerut och lagt sina röster på det betydligt radikalare och ultranationalistiska Vox som med tio procent av rösterna nu tilldels 24 platser i parlamentet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters var valdeltagandet rekordhögt med över 75 procents deltagande. Något som, enligt Niklas Bremberg, tyder på att vänstern i landets lyckats nå ut till sina väljare.

– Det vi sett är en vänstermobilisering samtidigt som det skett en fragmentering på högerkanten.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga