Utrikes #30/2019

Strejker på Amazon över hela Tyskland

Strejkande Amazonarbetare i Bad Hersfeld tisdagen den 16 april. Det anordnades också en demonstration i centrum. Foto: Andreas Gangl

Påskveckan innebär strejk hos nätvarujätten Amazon i Tyskland. Sedan natten till måndag befinner sig Amazonarbetare på logistikcenter runt om i landet i strejk. Nu ansluter sig även arbetarna i Leipzig och andra städer.

Tusentals anställda på Amazon i Rheinberg, Werne, Bad Hersfeld och Koblenz lade natten till måndag ned arbetet. I tisdags anslöt sig även anställda på företaget i Leipzig och i dag onsdag går också arbetarna i Graben ut i strejk.

Totalt sett är det omkring 2 500 arbetare på sju distributionscenter runt om i Tyskland som strejkar. Fler lagerarbetare förväntas gå ut i strejk över påsken.

Sedan 2013 har fackförbundet Verdi arbetat för att få till stånd ett eget kollektivavtal med nätjätten. Trots påtryckningar och strejker har företaget än så länge vägrat sätta sig vid förhandlingsbordet.

Just för att påsken är en sådan speciell period bestämde vi oss för att samordna strejkerna mellan flera städer.
Thomas Schneider, lokal sekreterare för fackförbundet Verdi i Leipzig

Thomas Schneider är lokal sekreterare för Verdi i Leipzig. Han menar att strejkerna får extra genomslag under påsken eftersom att näthandeln ökar under denna period.

– I början av året händer det inte lika mycket på logistikcentren i Tyskland. Men just för att påsken är en sådan speciell period bestämde vi oss för att samordna strejkerna mellan flera städer, säger Thomas Schenider och fortsätter:

– Nu är det också ledigheter i flera länder i Europa vilket gör det svårt för företaget att leverera varorna i tid.

Strejkande Amazonarbetare demonstrerar i Bad Hersfeld, bild från tisdagen den 16 april.
Strejkande Amazonarbetare demonstrerar i Bad Hersfeld, bild från tisdagen den 16 april. Foto: Andreas Gangl

Thomas Schneider menar att den fackliga kampen gett resultat. Alltsedan 2011, då Verdi började organisera arbetare på företaget, har löneökningar skett årligen. År 2013 efter att de första strejkerna ägt rum införde Amazon också en julbonus på 400 euro.

Tack vare fackliga och sociala påtryckningar har man i Tyskland lyckats stoppa osäkra anställningar och anlitandet av bemanningsföretag på flera av Amazons stora lager.

– Nu ser vi en genomgripande förändring på Amazon. Företaget har gång på gång visat sitt rätta ansikte, de vägrar ta socialt ansvar för sina anställda och är enbart intresserade av profit, säger Thomas Schneider.

En äldre man tvingades bort från företaget efter att ha arbetat på Amazons lager ända från starten.
Thomas Schneider, lokal sekreterare för fackförbundet Verdi i Leipzig

Han menar att det är ett allvarligt problem att företaget, utan förvarning, omlokaliserar avdelningar och tvingar bort personal från arbetsplatserna.

– En äldre man tvingades bort från företaget efter att ha arbetat på Amazons lager ända från starten. Men så fick han ett läkarintyg på att han inte fick lyfta någonting tungt. Trots detta skickade man honom till en avdelning där han blev tvungen att lyfta tunga varor. Han blev sjuk och sedan försökte de förmå honom att lämna företaget, säger Thomas Schneider.

Thomas Schneider från fackförbundet Verdi.
Thomas Schneider från fackförbundet Verdi. Foto: Julia Lindblom

Anka Grosch började arbeta på Amazon år 2010 som varuplockare och sitter nu i arbetarrådet i Leipzig. Hon menar att sedan oktober har arbetet på golvet blivit tyngre eftersom att man nu hanterar större varor som möbler och frysar.

– Allt fler får rygg- och muskelproblem och blir sjuka. Samtidigt vill man reducera personal och många är rädda för att förlora jobbet.

Protesten går under parollen ”Påsk för Amazonarbetarna utan ruttna ägg”. Detta är första gången sedan readagen Black Friday i november förra året som arbetare på distributionscenter runt om i Tyskland går ut i gemensam strejk. Den gången deltog även arbetare från fackförbundet CGT i Spanien i strejken.

Amazon driver totalt sett tolv distributionscenter på elva platser runt om i Tyskland med omkring 13 000 fast anställda arbetare.

Frukost för strejkande i Leipzig onsdag den 17 april.
Frukost för strejkande i Leipzig onsdag den 17 april. Foto: Julia Lindblom
Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp