Inrikes #24/2019

Tystnad från Skurup efter polisanmälan

Kommunstyrelsens ordförande i Skurup Johan Bolinder (M) och övriga ansvariga politiker blev i måndags själva polisanmälda för falsk angivelse. Detta efter sin polisanmälan av ensamkommande flyktingbarn boende i kommunen. Foto: Wikimedia Commons, M Skåne/montage av Arbetaren

Efter polisanmälan mot politikerna i Skurups kommun är kommunstyrelsens ordförande Johan Bolinder förtegen om hur de ser på saken. Han har inte gått att nå och på kommunikationsavdelningen är de fåordiga. Nu har också Barnombudsmannen inlett en granskning av de ansvariga politikernas beslut att anmäla 17 ensamkommande barn.

– Vi har ännu inte sett anmälan och jag är osäker på om Johan hunnit läsa den heller, säger Magdalena Hellström som är enhetschef för information och kommunikation på Skurups kommun.

Det var i måndags som Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala tillsammans med chefredaktören för Ordfront magasin Johan Berggren och opinionsbildaren och tidigare EU-parlamentarikern Maria Robsahm valde att polisanmäla kommunstyrelsens ordförande och övriga ansvariga politiker i Skurups kommun för falsk angivelse.

Anledningen är det uppmärksammade fallet där kommunen själva anmält 17 minderåriga ensamkommande för grovt bidragsbrott på grund av att deras åldersuppgifter ändrats. Detta trots att inga utbetalningar gjorts till de anklagade. Pengarna har i stället gått till deras gode män eller till HVB-hem i kommunen.

Det har dessutom visat sig att ingen av dem som anmäldes var över 18 år när de kom till Sverige.

– Att vi har politiker i vårt land som är så okunniga om grundläggande lagar är oroväckande, säger Maria Robsahm som tillsammans med Toivo Jokkala och Johan Berggren alltså lämnat in polisanmälan.

Jag ser det egentligen som ett sätt att markera mot en utveckling i just Skåne där en rad kommuner mer eller mindre bryter mot lagar och där Moderaterna håller på och kladdar med SD.
Maria Robsahm, opinionsbildare och tidigare EU-parlamentariker

Maria Robsahm säger att det som fått henne att reagera rör fler saker än just det aktuella fallet i Skurup.

– Jag ser det egentligen som ett sätt att markera mot en utveckling i just Skåne där en rad kommuner mer eller mindre bryter mot lagar och där Moderaterna håller på och kladdar med SD. Någonstans måste man sätta ned foten, säger Maria Robsahm.

Skurup kommuns polisanmälan av barnen har skapat stor ilska och irritation på många håll i Sverige. I lördags hölls en demonstration i centrala Skurup som en protest mot hur de moderata och sverigedemokratiska politikerna agerat.

En av initiativtagarna till demonstrationen var Liberalernas Eva Hallmer Lindahl som anklagar de ansvariga för att bedriva en ”häxjakt på ensamkommande flyktingbarn”.

Även Skurup kommuns tjänstemän avrådde kommunalråden från att anmäla, men det var något som Johan Bolinder inte valde att lyssna på. Åklagaren har nu lagt ned förundersökningen.

Arbetaren sökte kommunalrådet Johan Bolinder under tisdagen men enligt telefonsvararen var han upptagen i möte hela dagen. Vi har även sökt honom via mejl och sms utan att få svar.

Utöver polisanmälan har även Barnombudsmannen inlett en granskning av de ansvariga politikernas beslut att anmäla de ensamkommande barnen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp