Utrikes #24/2019

”En klimatrelaterad katastrof”

En familj anländer efter att de räddats av en båt från sitta hem i en översvämmad del av Buzidistriktet i Moçambique. Foto: Themba Hadebe/TT

Dödstalen fortsätter att stiga efter cyklonen Idais framfart i sydöstra Afrika. Över 100 000 människor befinner sig i tillfälliga tältläger efter att deras hem förstörts av de kraftiga översvämningarna. Afrikagruppernas generalsekreterare Louise Lindfors menar att det behövs både akut hjälp och insamlingar till en mer strukturell återbyggnad.

Värst drabbat efter cyklonen Idai är Moçambique där dödstalet under söndagen uppskattades till nära 500 personer. Även Zimbabwe och Malawi är hårt drabbade och nu befarar många att de redan höga dödstalen kommer att stiga kraftigt den närmsta tiden.

– Uppgiften vi fick nu efter helgen talade om 700 döda totalt, men tusentals människor saknas fortfarande så siffran kommer förmodligen att öka dramatiskt, säger Afrikagruppernas generalsekreterare Louise Lindfors.

Det krävs både akut hjälp och insamlingar till en mer strukturell återuppbyggnad.
Louise Lindfors, generalsekreterare för Afrikagrupperna

Efter cyklonen skickades tre indiska hjälpfartyg till den hårt drabbade kuststaden Beira i Moçambique. Men det är tiotusentals människor som sitter fast på isolerade platser runt om i regionen på grund av översvämningarna och läget riskerar att förvärras avsevärt.

Louise Lindfors menar att det kommer att behövas hjälp under lång tid framöver för att få länderna på fötter igen.

– Det här är en fruktansvärd klimatrelaterad katastrof som fått enorma konsekvenser. Inte bara direkt för de människor som drabbats utan även för infrastrukturen. Översvämningarna kommer också leda till att sjukdomar och infektioner sprids. Därför krävs det både akut hjälp och insamlingar till en mer strukturell återuppbyggnad.

I helgen rapporterade FN att så många som 200 000 människor just nu är i akut behov av mathjälp i de drabbade områdena.

Samtidigt ökar också kritiken mot världens ledare för att de inte tagit klimathoten på tillräckligt stort allvar. I måndags uppmanade flera afrikanska kvinnoorganisationer från de drabbade länderna FN att agera för att på allvar stoppa klimatförändringarna.

En person visar på ett hus halvt dränkt av vatten på grund av översvämningar efter cyklonen Idai. Foto från Inchope i Moçambique, måndagen den 25 mars.
En person visar på ett hus halvt dränkt av vatten på grund av översvämningar efter cyklonen Idai. Foto från Inchope i Moçambique, måndagen den 25 mars. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT

 

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga