Scen #24/2019

Dåligt samvete på liten scen

Eva Rexed och Alma Huss i Tiggarna. Foto: Sören Vilks

I och med att Mia Törnqvist pjäs Tiggarna spelas på den lilla gästscenen Teater Giljotin får den en fri teatergrupplegitimitet som den mår bra av. Att klä sig fin och glittra i publiken framför Stadsteatern i Stockholms stora scen hade kanske känts för nära de naiva medelklassparen i pjäsen, dem som vi betackar oss för […]

I och med att Mia Törnqvist pjäs Tiggarna spelas på den lilla gästscenen Teater Giljotin får den en fri teatergrupplegitimitet som den mår bra av. Att klä sig fin och glittra i publiken framför Stadsteatern i Stockholms stora scen hade kanske känts för nära de naiva medelklassparen i pjäsen, dem som vi betackar oss för att identifiera oss med.

[SCEN] Tiggarna
Av: Mia Törnqvist
Regi: Annika Hallin
Stockholms stadsteater Kulturhuset på Teater Giljotin
Spelas till den 15 maj

Det är deras dilemman det handlar om. Undergången är nära när det brinner från förorten men diskussionerna rör sig kring när en skänk går från en respektfull gåva till överlägsen välgörenhet för att själv känna sig bättre.

Och vem utnyttjar vem? När den som tigger väljer att inte använda kudden hon fått för att sitta på eller de alldeles nya kängorna av fin kvalitet för att det ger mer utdelning att frysa – är det bedrägeri eller yrkesskicklighet?

I den fria teaterns mer bohemiska lokaler kanske man vågar ställa sig de svåra frågorna. En av dem är för vems skull vi ger, och vad som händer när den som får en hundralapp vill ha en till.

Vem är människan som fantiserar om ett kärleksmöte efter att ha bjudit på en dusch, rena snygga kläder och en lyxig middag på restaurang? Och vem är den som tar ut sitt dåliga samvete på en stackare med trasig pappmugg och en smutsig filt genom att hånfullt kasta pengar omkring sig?

Här finns inte svaren men många frågor som det gör välgörande ont att få gestaltade.

Skulden skaver, ligger precis under huden och ger ångest. De två männen kan nätt och jämt hålla tillbaka aggressionerna medan kvinnorna piper ynkligt om sin vanmakt över en situation de inte bett om men känner ett enormt ansvar över.

Vi är alla skyldiga och de flesta i stor vanmakt, här finns inte svaren men många frågor som det gör välgörande ont att få gestaltade.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga