Utrikes #23/2019

Ökad vapenexport till Mellanöstern

De största vapenexportörerna i fallande ordning är USA, Ryssland, Frankrike, Tyskland, Kina och Storbritannien, enligt Sipris rapport. Med undantag av Tyskland är alla fem permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd som ska främja fred. Bild från möte med de permanenta medlemmarna och USA:s utrikesminister Mike Pomeo. Foto: Craig Ruttle/TT

Vapenexporten till Mellanöstern har fördubblats under de senaste fem åren, visar nya siffror från fredsforskningsinstitutet Sipri. Den snabba uppgången hänger samman med det flertal konflikter som plågar regionen.

Sipris nya siffror visar att de största vapenexportörerna i fallande ordning är USA, Ryssland, Frankrike, Tyskland och Kina. Med undantag av Tyskland är alla fyra länderna dessutom permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd, tillsammans med Storbritannien – som i sin tur ligger sexa på listan över de största vapenexportörerna.

De fem största exportörerna stod tillsammans för tre fjärdedelar av den totala vapenexporten mellan 2014 och 2018, med USA som klar etta.

Säkerhetsrådet är det mäktigaste organet inom FN och har till uppgift att verka för fred och säkerhet. Detta samtidigt som alla fem permanenta medlemmar av rådet säljer vapen som upprätthåller pågående konflikter i Jemen, Syrien, Irak, Afghanistan och Libyen, vid sidan av den fortsatta Israel-Palestina-konflikten.

De stridande parterna i alla dessa konflikter använder vapen som kommer från USA, Frankrike, Storbritannien, Kina eller Ryssland, eller får militär hjälp från någon av de fem stormakterna.

Enligt Sipri var Saudiarabien världens största vapenimportör under fyraårsperioden fram till förra året och landets import ökade kraftigt jämfört med föregående period. Även Egypten, Israel, Qatar och Irak ökade sin vapenimport mycket under perioden.

Eftersom försäljningen av de viktigaste konventionella vapnen är så koncentrerad så skulle kontrollåtgärder gentemot de sex största försäljarna kunna få stora effekter på den internationella marknaden.
Natalie J. Goldring, expert på säkerhetsfrågor

Natalie J. Goldring, expert på säkerhetsfrågor och verksam vid Georgetown-universitetet i USA, säger att de nya siffrorna ännu en gång visar att världens stormakter fortsätter att bidra till en värld som är översållad av vapen, med USA som den främsta leverantören.

– Eftersom försäljningen av de viktigaste konventionella vapnen är så koncentrerad så skulle kontrollåtgärder gentemot de sex största försäljarna kunna få stora effekter på den internationella marknaden, säger hon.

Natalie J. Goldring menar att de stora vapenexportörerna dock tyvärr låter vinsterna gå först, vilket i sin tur har fått stora och förödande effekter i Mellanöstern.

– Varje år dokumenterar USA:s utrikesdepartement omfattande människorättsbrott i Saudiarabien. Trots detta möjliggör Donald Trumps administration samma övergrepp med sina vapenförsäljningar, och de har också misslyckats med att hålla Saudiarabien ansvarigt för det brutala mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

I ingen av dessa konflikter behövs det mer vapen. Det som behövs är en politisk vilja att skapa fred.
Stephane Dujarric, talesperson för FN

Nyligen fick FN:s talesperson Stephane Dujarric frågan om vilken inverkan den ökande vapenexporten har på konflikterna i länder som Jemen, Syrien och Libyen. Han svarade:

– I ingen av dessa konflikter behövs det mer vapen. Det som behövs är en politisk vilja att skapa fred för folken, säger Stephane Dujarric.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga