Minst 49 döda i högerextremt terrordåd

Minst 49 personer dödades i nattens högerextrema terrorattacker mot två moskéer på Nya Zeeland. En av de misstänkta gärningsmännen hyllade bland annat Anders Behring Breivik och svenske Anton Lundin Pettersson i ett manifest som polisen hittat.

Utrikes
En man öppnade på fredagen eld vid Noor-moskén i staden Christchurch i Nya Zeeland, och många människor dödades och skadades. Kort därefter skedde en annan skottlossning vid stadens andra moské.
Foto: TT

Det var vid 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) på fredagen som en beväpnad person tog sig in i Noor-moskén i staden Christchurch i Nya Zeeland. Mannen öppnade eld mot de som befann sig inne i lokalen under fredagsbönen och ett trettiotal personer dödades omedelbart.

Kort därefter skedde en annan skottlossning vid stadens andra moské.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallar dåden för en ”välplanerad terrorattack”. Fyra personer har hittills gripits. Sprängladdningar ska också ha hittats runt om i staden efter attackerna.

”Nya Zeeland har attackerats för att vi representerar mångfald”, sade landets premiärminister Jacinda Ardern under en presskonferens efter terrordådet.
Foto: TT

En av de gripna, en 28-årig man som på Twitter och Facebook kallar sig Brenton Tarrant, livesände i en sjutton minuter lång video innan han utförde attentatet. Där berättar han bland annat om terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017 och hur den händelsen motiverat honom att döda muslimer.

Dödssiffran väntas stiga ytterligare då minst 48 personer vårdas på sjukhus efter sina skador.

Direkt efter terrorattackerna höjdes terrorhotnivån i landet och Jacinda Ardern beskrev dagens som en av de mörkaste i Nya Zeelands historia.

– Nya Zeeland har attackerats för att vi representerar mångfald, sade Ardern under en presskonferens.