Feministisk strejk och protester den 8 mars

Den internationella kvinnodagen fick i år genomslag över hela världen. I mer än fyrtio länder genomfördes feministiska protester och strejker. Arbetaren publicerar bilder från demonstrationerna med nedslag i bland annat Spanien, Turkiet och Argentina.

I Spanien utlyste det feministiska nätverket Comisión 8M och flera fackförbund strejk. Över 500 gatudemonstrationer anordnades och över en halv miljon kvinnor slöt upp i demonstrationer runt om i landet, rapporterar TT.

Oron bland feminister i Spanien har växt sedan det högerradikala partiet Vox gjort framsteg i regionvalet i Andalusien, och partiet väntas nu vinna mandat i det kommande parlamentsvalet. UGT, en av Spaniens största fackföreningar, uppgav att omkring sex miljoner personer strejkade i Spanien i minst två timmar den 8 mars i år. Anarkosyndikalistiska fackföreningen CGT utlyste 24-timmars strejk.

Tusentals demonstrerade i Pamplona i Spanien den 8 mars.
Foto: Alvaro Barrientos

I Argentina pågick förberedelserna och mobiliseringen inför den feministiska strejken i flera månader. Ilskan bland feminister har växt i landet sedan senaten förra året röstade nej till att legalisera abort. I Argentina är det endast tillåtet med abort i tre fall: vid våldtäkt, om moderns liv är i fara eller om fostret är svårt skadat. I Buenos Aires samlades hundratusentals personer på Plaza de Mayo.

Tusentals demonstrerade och strejkade i Buenos Aires den 8 mars.
Foto: Natacha Pisarenko/TT

I Italien gick hundratusentals kvinnor ut i strejk på uppmaning av den feministiska rörelsen Non una di meno (inte en färre) och i mer än 40 städer anordnades demonstrationer.

I Rom deltog 50 000 personer i den feministiska demonstrationen.
Foto: Daniele Napolitano

I Turkiet trotsade tusentals feminister demonstrationsförbudet och gick ut på gatorna i Istanbul. Under kvällen den 8 mars attackerade polisen den feministiska demonstrationen i Istanbul med tårgas.

Polisen blockerar den feministiska demonstrationen på den stora gågatan Istiklal i Istanbul.
Foto: Lefteris Pitarakis/TT

I Pakistan anordnades demonstrationer över hela landet och tusentals kvinnor slöt upp i marschen i den största staden Karachi.

Tusentals kvinnor demonstrerade den 8 mars i Karachi.
Foto: Fareed Khan/TT

I Norge slöt över 14 000 personer upp i en feministisk demonstration på Youngstorget i Oslo, enligt norska dagstidningen Aftenposten. Demonstrationen var också en kraftfull markering till stöd för aborträtten och nej till förändringar i lagstiftningen.

Tusentals demonstrerade i Oslo på 8 mars.
Foto: Privat