Utrikes #15/2019

Flera mord på aktivister i år i Latinamerika

I Mexiko har president Andrés Manuel López Obrador (bilden) gjort uttalanden mot organisationer och journalister som intar en kritisk hållning. Foto: Rebecca Blackwell/TT

Början av 2019 har inte inneburit någon ljusning när det gäller morden på aktivister och journalister i Latinamerika. Ett exempel är att sex människorättsförsvarare och tre journalister mördats i Mexiko hittills i år.

– Vi ser fortfarande inte några effektiva åtgärder från staten för att kunna garantera säkerheten för människorättsförsvarare, säger Ana María Rodríguez.

Det finns bristande överensstämmelser med fredsavtalet och det har bidragit till att människorättsaktivister står utan skydd.
Ana María Rodríguez, colombianska juristkommissionen 

Många av offren kommer från områden som tidigare kontrollerades av Farcgerillan. Grupperingen har nu blivit ett politiskt parti och sitter i parlamentet efter att ha undertecknat ett fredsavtal med regeringen 2016.

– Saker har försenats och det finns bristande överensstämmelser med fredsavtalet och det har bidragit till att människorättsaktivister står utan skydd, förklarar Ana María Rodríguez.

Hittills i år har sex människorättsförsvarare och tre journalister mördats i Mexiko.

Samtidigt är regionen drabbad av flera pågående kriser, däribland i Nicaragua och Venezuela. I Brasilien har den nytillträdde presidenten Jair Bolsonaro riktat öppna hot mot civilsamhället och i Mexiko har president Andrés Manuel López Obrador gjort uttalanden mot organisationer och journalister som intar en kritisk hållning.

FN:s särskilda rapportörer för urfolks rättigheter, Victoria Tauli-Corpuz, påminner om att regeringarna i regionen har internationella skyldigheter att garantera ursprungsbefolkningars rättigheter, skydda människorättsförsvarare och se till att journalister kan verka fritt.

I en rapport som hon presenterade i oktober lyfte hon fram att Mexiko gjort sig skyldig till brott mot mänskliga rättigheter när det gäller ursprungsbefolkningars rätt att konsulteras vid energi-, mark- och turismprojekt i deras områden.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga