Scen #9/2019

Auktoritet och förlösning på Dansens hus

Ali Chahrour och Leila Chahrour i Leilas Death. Foto: Dominique-Houcmant-Goldo

Leila Chahrour är en av de få gråterskor som fortfarande verksam i Libanon. Hon är en 55-årig kvinna med en stark och djup röst som uttrycker förmedlar sorg med den mest bluesiga styrka och sväng. Hennes släkting, koreografen och dansaren Ali Chahrour har tolkat hennes arbete och personliga erfarenheter i en gripande och musikaliskt hypnotiserande […]

Leila Chahrour är en av de få gråterskor som fortfarande verksam i Libanon. Hon är en 55-årig kvinna med en stark och djup röst som uttrycker förmedlar sorg med den mest bluesiga styrka och sväng. Hennes släkting, koreografen och dansaren Ali Chahrour har tolkat hennes arbete och personliga erfarenheter i en gripande och musikaliskt hypnotiserande föreställning.

[SCEN] Leilas Death
Dans och koreografi: Ali Chahrour
Sång och dans: Laila Chahrour
Musiker och dans: Ali Hout och Abed Kobeissi
Dansens hus i Stockholm

Leila Chahrours makalösa auktoritet och integritet inbegriper stark empati med dem hon stöttar i sorgen. Hon förlöser och tar över sorgearbetet och gestaltar den för oss, utan erfarenhet av denna historiska tradition, på ett begripligt och gripande sätt.

Det finns avsnitt i föreställningen som känns närapå privata – liksom att gästa en begravning utan att vara närmare bekant med den döde. Men inramningen med de två musikerna Ali Hout på saz och andra stränginstrument, och Abed Kobeissi som utför trollkonster på sin till synes enkla trumma är betvingande. De tre männen dansar tillsammans med sångerskan och tar med oss på en resa utan kulturella gränser.

Föreställningen genomfördes den 30 och 31 januari 2019.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga