Inrikes #3/2019

Dålig snöröjning låg bakom dödsolyckan i Bastuträsk

Arbetsplatsolyckan där en 60-årig man klämdes ihjäl mellan en lastbil och ett backande tåg i Piteå förra året är nu överlämnad till åklagare. Foto: Johan Nilsson/TT

Det var sannolikt på grund av dålig snöröjning som ett tåg spårade ur i Bastuträsk förra året och en lokförare omkom. Det menar Statens haverikommission som granskat olyckan. Hård kritik riktas nu mot Green Cargo där lokföraren var anställd.

Det var i början av januari förra året som ett tåg spårade ur vid timmerterminalen i Bastuträsk. En lokförare som stod utanpå den första vagnen och radiostyrde loket omkom efter att ha klämts under den omkullvälta vagnen.

Statens haverikommission och Trafikverket har granskat fallet och menar nu att den troliga anledningen till olyckan var dålig snöröjning samt att fotsteget som lokföraren stod på var halt, skriver Sekotidningen.

Spåret där tåget växlades in var dessutom fullt av snö och is och hade inte plogats trots mycket svåra väderförhållandena.

Haverikommissionen menar att Infranord som har till uppgift att snöröja i området visat flera brister i arbetet. Bland annat saknades arbetsledare på plats när olyckan inträffade.

Även Green Cargo, där lokföraren var anställd, får hård kritik och polisanmäldes så sent som i december av Arbetsmiljöverket. Lokföraren ska bland annat ha saknat larmtelefon vid tillfället, vilket enligt haverikommissionen fördröjt räddningsinsatsen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga