Inrikes #3/2019

4 800 kommunanställda uppsagda av IT-system

Chefer i Malmö Stad fick ett felaktigt meddelande från IT-systemet om att de stod utan tusentals anställda. Foto: Johan Nilsson/TT

På tisdagskvällen sades 4 800 kommunanställda i Malmö upp på ett bräde. Men det var inte deras chefer som tagit beslutet utan kommunens it-system som agerade på egen hand. Beslutet har nu dragits tillbaka.

Den kommunanställda i Malmö som på tisdagskvällen försökte logga in på jobbdatorn fick ett drastiskt besked. 4 800 anställda hade fått sina konton avstängda på grund av att de nu var uppsagda. Men det skulle visa sig att cheferna var lika ovetande som de uppsagda anställda. I stället var det ett beslut som kom från IT-systemet självt och berodde på ett tekniskt haveri.

Samtidigt som de anställda stängdes av från sin jobbmejl fick deras chefer meddelande om att de nu stod utan tusentals anställda.

– Det var när de här mejlen började dyka upp igår kväll som vi förstod att något inte stod rätt till, säger Marcus Christensson, kommunens avdelningschef med ansvar för IT-systemet till SVT Nyheter.

På onsdagen arbetade IT-avdelningen för Malmö Stad fortfarande med att försöka rädda de konton som försvunnit när systemet uppdaterades. Det var då fortfarande oklart exakt vad som hade gått galet.

– Vi gjorde uppdateringen på kvällen för att det inte skulle drabba någon. Normalt sett backar vi tillbaka till den gamla versionen om det inte funkar, men nu gick inte det och någonting gjorde att de anställdas konton avslutades, säger avdelningschefen till SVT.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga