Utrikes #2/2019

Franska regeringen aviserar hårdare tag

Demonstranter i gula västar på motorvägen i Lyon den 5 januari. Foto: Laurent Cipriani/TT

Den franska regeringen hotar nu med skärpta straff och hårdare tag mot de Gula västar som i fortsättningen deltar i otillåtna demonstrationer. Detta efter lördagens protester där en grupp demonstranter bland annat försökte storma landets inrikesdepartement.

Gula västarnas fortsatta protester i Frankrike möts av allt hårdare kritik från regeringen och president Emmanuel Macron. I lördags försökte en grupp Gula västar storma inrikesdepartementet i Paris vilket fått många, både inom och utanför proteströrelsen, att reagera starkt.

Macron fördömde aktionen och nu hotar regeringen med hårdare tag mot de som fortsätter att delta i otillåtna demonstrationer.

– Vi behöver slå vakt om demonstrationsrätten i Frankrike, sade premiärminister Edouard Philippe i ett uttalande till den franska tv-kanalen TF1.

Han sade att ett lagförslag med skärpta sanktioner riktade mot otillåtna demonstrationer kan komma att läggas fram redan i februari.

Under lördagens landsomfattande protester deltog omkring 50 000 personer. En färsk opinionsundersökning i tidningen Le Figaro visar också att Gula västarna har stöd från en majoritet av fransmännen. Men att delar av proteströrelsen tagit till våld gör att många också vänt sig emot metoderna som använts.

I söndags demonstrerade bland annat hundratals kvinnor i Gula västarna mot våldet på Paris gator. De lyfte samtidigt kraven på exempelvis höjda minimilöner och utbyggd kollektivtrafik på landsbygden.

Protesterna i Frankrike har pågått sedan slutet av november förra året.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga