Franska regeringen aviserar hårdare tag

Den franska regeringen hotar nu med skärpta straff och hårdare tag mot de Gula västar som i fortsättningen deltar i otillåtna demonstrationer. Detta efter lördagens protester där en grupp demonstranter bland annat försökte storma landets inrikesdepartement.

Utrikes
Demonstranter i gula västar på motorvägen i Lyon den 5 januari.
Foto: Laurent Cipriani/TT

Gula västarnas fortsatta protester i Frankrike möts av allt hårdare kritik från regeringen och president Emmanuel Macron. I lördags försökte en grupp Gula västar storma inrikesdepartementet i Paris vilket fått många, både inom och utanför proteströrelsen, att reagera starkt.

Macron fördömde aktionen och nu hotar regeringen med hårdare tag mot de som fortsätter att delta i otillåtna demonstrationer.

– Vi behöver slå vakt om demonstrationsrätten i Frankrike, sade premiärminister Edouard Philippe i ett uttalande till den franska tv-kanalen TF1.

Han sade att ett lagförslag med skärpta sanktioner riktade mot otillåtna demonstrationer kan komma att läggas fram redan i februari.

Under lördagens landsomfattande protester deltog omkring 50 000 personer. En färsk opinionsundersökning i tidningen Le Figaro visar också att Gula västarna har stöd från en majoritet av fransmännen. Men att delar av proteströrelsen tagit till våld gör att många också vänt sig emot metoderna som använts.

I söndags demonstrerade bland annat hundratals kvinnor i Gula västarna mot våldet på Paris gator. De lyfte samtidigt kraven på exempelvis höjda minimilöner och utbyggd kollektivtrafik på landsbygden.

Protesterna i Frankrike har pågått sedan slutet av november förra året.