Inrikes #98/2018

Misstänkt bomb vid genusforskningslokal

Ett misstänkt farligt föremål hittades vid Nationella sekretariatet för genusforskning på Viktor Rydbergsgatan i centrala Göteborg. Polisen har spärrat av ett stort område. Foto: Björn Larson Rosvall/TT

Ett misstänkt farligt föremål hittades i går utanför Nationella Sekretariatet för Genusforskning i Göteborg. Nationella bombskyddet kallades till platsen och ett stort område spärrades av. Polisen utreder händelsen som grovt olaga hot.

Det var klockan 07.48 som ett misstänkt farligt föremål hittades hängandes på dörren till Nationella centret för genusforskning i centrala Göteborg. Polis, räddningstjänst och nationella bombskyddet kallades till platsen och ett stort område utrymdes och spärrades av. Enligt Thomas Fuxborg, som är presstalesperson vid polisen i region väst, ska föremålet ha sett ut som en hemmagjord bomb och det är nu skickat för analys.

Arbetaren har varit i kontakt med personer på Nationella Sekretariatet för Genusforskning som än så länge hänvisar till polisens utredning.

I samband med händelsen gick polisen även upp i en så kallad särskild händelse. Något som innebär att man omfördelar sina resurser.

Senare under dagen kunde avspärrningarna hävas, men polisen var sent under tisdagseftermiddagen fortfarande förtegna om händelsen.

– Det omhändertagna föremålet kommer som sagt att analyseras och hur lång tid det kommer att ta vet jag inte, säger Hans Lippens på polisens pressavdelning till Arbetaren.

Genusforskning har varit hett omdebatterat de senaste dagarna. Inte minst med tanke på det namnupprop som startades av Sveriges genusforskarförbund och som lämnades över till riksdagen i måndags apropå den planerade nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten.

Från konservativt och högerextremt håll har genusforskningen länge varit kontroversiell. Ingen organisation eller grupp har tagit på sig ansvaret för det misstänkt farliga föremålet och inte heller polisen hade under tisdagen någon misstänkt.

Att forskare hotas har blivit vanligare i Sverige de senaste åren enligt universitetets säkerhetsansvarig.

– Det är en ny men ökande företeelse. Det blir ett arbetsmiljöproblem och i förlängningen är det ett angrepp på samhället, säger Jörgen Svensson som är säkerhetsansvarig på Göteborgs universitet, dit Nationella Sekretariatet för Genusforskning tillhör, till Expressen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan