Utrikes #96/2018

Klimataktivister kräver snabbare omställning

”Our goal, end coal” var ett av budskapen mot kolanvändning som framfördes under lördagens demonstration vid FN:s stora klimatmöte COP24. Foto: Anna Bokström

Under lördagen tågade tusentals människor genom Katowices gator i en demonstration till stöd för en skärpt klimatpolitik. Några aktivister nekades inträde i landet efter Polens nya kontroversiella säkerhetslag. FN:s klimattoppmöte handlar om hur världen ska uppnå målet att stanna vid 1,5 graders global uppvärmning.

Klimattoppmötet COP24 går nu in i sin andra vecka. Fokus ligger på hur världen ska uppnå 1,5-gradersmålet.

På lördagen, samma dag som den tekniska delen av klimatavtalet förhandlades fram, tågade ett tusental personer genom Katowices gator i en laglig demonstration. Aktivisterna visade sitt stöd för en omställning och sin oro för att makthavarna inte tar klimatkrisen på det allvar som den förtjänar.

Kasia Horodynska. Foto: Anna Bokström

Kasia Horodynska hade arbetat med att göra affischer och plakat i flera dagar. Hon kommer ursprungligen från Polen men bor numera i Nederländerna och reste till Katowice för att delta i protesterna.

Dagen då demonstrationen hölls kände sig Kasia besviken och hade tårar i ögonen när hon beklagade sig över att inte fler Katowicebor deltog i klimatmarschen.

I dag är den stora gruvan i Katowice nedlagd men staden är fortfarande starkt präglad av industri. Gruvor finns på andra håll i Polen och nya planeras att öppnas.

Hela konferensen COP24 sponsras av Polens största kolbolag Jastrzębska Spółka Węglow, JSW, samt ytterligare några kolbolag och ett polskt gasbolag.

Polacker i demonstrationståget bar på plakat där det stod ”Our goal, end coal”.

Katowice är en stad med gamla industrianor och på invigningen av COP24 spelade ett kolgruvebolags symfoniorkester.

Jag önskar att man inte blev arg för att kolbolagets orkester spelar, ni måste förstå att kol har ett oerhört historiskt och känslomässigt värde för människor härifrån.
Anonym demonstrant från Katowice

En av få lokala Katowicebor som deltog i klimatmarschen var en kvinna som berättade att när hon var barn så arbetade hennes mamma i ”det där höghuset”, sade hon och pekade på ett säkert 15 våningar högt hus, därinne såldes och köptes kol.

–  Jag förstår att människor blir arga över att ett kolbolag sponsrar klimatkonferensen, men jag önskar att man inte blev arg för att kolbolagets orkester spelar, ni måste förstå att kol har ett oerhört historiskt och känslomässigt värde för människor härifrån, sade hon och fortsatte:

–  Jag förstår att vi måste röra oss bort från kol men man kanske inte behöver ta bort all kultur som är förknippad med den, som till exempel orkestern?

Alexandra Nyström och Emma Lövgren har rest i 40 timmar i en ombyggd Göteborgsbuss för att delta i demonstrationen. Foto: Anna Bokström

En buss från Sverige med klimataktivister kom ned till Katowice sent på fredagskvällen för att delta i protesterna. Bussresan tog längre tid än väntat men samtliga som var med på bussen tilläts att komma in i Polen. Det var inte fallet med andra tillresta till COP24.

Alexandra Lövgren och Emma Nyström reste ner till Katowice med bussen från Sverige och deltog i demonstrationen.

–  Det är väldigt spännande att förstå värdet av aktivism och hur mycket det civila samhället kan påverka, sade Alexandra Lövgren som går andra året på gymnasiet på Röda Korsets internationella gymnasium i Norge.

Det känns som om att det inte blir tillräckligt hårda beslut tagna av makthavarna.
Emma Nyström, aktiv i Grön ungdom och Jordens Vänner

Emma Nyström från Göteborg är aktiv i Grön ungdom och Jordens Vänner. Hon sade att hon tvivlar på framtiden.

–  Det känns som om att det inte blir tillräckligt hårda beslut tagna av makthavarna och då känner man sig lite rädd om man ska skaffa barn för jag vill ju att de ska ha en säker framtid, sade hon och fortsatte:

–  Om jag känner att rätt beslut fattas här kanske jag skaffar barn. Det är på den nivån. För jag vill inte att mina barn ska uppleva att resurserna tar slut.

Minst tolv personer från olika miljökampanjer, främst från östra Europa, som Ukraina och Georgien nekades inträde i landet enligt organisationerna 350.org och Climat Action Network, CAN. Motiveringen var att de kunde utgöra ett hot mot nationell säkerhet.

Tidigare i år stiftades i Polen en lag som förbjuder spontana protester under klimattoppmötet och ger myndigheterna rätt att samla in och lagra information om personer som kan utgöra ett hot mot Polens säkerhet. Ett antal namn fanns därför på en särskild lista inför COP24, en lista polsk polis verkar ha använt som underlag för att stoppa personer från att komma in i landet.

En av de stoppade var Zanna Vanrenterghem från CAN Europa, rapporterar tidningen Pacific Standard. Hon var arrangör till den största demonstration mot klimatförändringar som någonsin hållits i Belgien med 65 000 demonstranter den 2 december i år. Zanna Vanrenterghem blev stoppad på tåget till Katowice.

En person från svenska Jordens Vänner hade också svårigheter att komma in i Polen då hans namn fanns med på listan men tilläts efter en tid tillträde in i landet.

Ewa Sufin -Jacquemart talade på demonstrationen. Hon kämpar för att det polska miljöpartiet ska komma in i parlamentet. Foto: Anna Bokström

Polens miljöparti De Gröna är ett väldigt litet parti som inte sitter med i parlamentet. En av deras aktiva politiker Ewa Sufin-Jacquemart talade från ett lastbilsflak som fick tjäna som provisorisk scen under demonstrationen.

Två män från Filippinerna i demonstrationen beskrev sig själva som klimatöverlevare. De berättade om den gigantiska tyfon som rammade deras land för två år sedan. Vänner till de båda männen omkom.

–  Vi är inte bara nummer i statistiken, vi är människor, sade en av männen.

De sade att om vi inte håller uppvärmningen av jorden till 1,5 grader så kommer antalet människor som omkommer i klimatkatastrofer antagligen att öka dramatiskt.

Vi ber vanliga människor att samlas och träna sig i civil olydnad för att protestera mot den”business as usual” som pågår.
LiamGeary Baulch, Extinction Rebellion Storbritannien

Det fanns en allvarlig ton hos talarna på lastbilsflaket i Katowice. Liam Geary Baulch från Extinction Rebellion Storbritannien sade att vi kan förvänta oss stigande matpriser de närmaste åren på grund av översvämningar, torka och andra extrema väder.

–  Våra regeringar måste säga sanningen till medborgarna om vilken situation som vi befinner oss i och inte dölja informationen om vad som väntar med en stigande temperatur. Vi ber vanliga människor att samlas och träna sig i civil olydnad för att protestera mot den business as usual som pågår, sade LiamGeary Baulch från scenen.

Efter talen började demonstrationståget röra sig genom Katowices gator bort mot COP24:s konferensanläggning. Svartklädda poliser fanns på alla sidor om demonstranterna. Till Michael Jacksons ”Earth song” hördes Ewa Sufin-Jacquemarts röst ropa på polska att vi befinner oss i en allvarlig situation.

Under den första veckan av COP24 har tjänstemän från världens länder diskuterat tekniska detaljer i den kommande regelboken för 1,5-gradersmålet.

Den största spänningen kan sägas finnas mellan det globala Nord och det globala Syd med frågor om historisk skuld, eventuella stödfonder till Syd samt hur finansiering och inte minst hur rapporteringen av klimatinsatserna ska gå till. Det globala Syd vill få bidrag och det globala Nord vill hellre ge lån.

De tekniska förhandlingarna avslutades under lördagskvällen och när COP24-mötet nu är inne på sin andra vecka är det med närvaro av politiker från hela världen som flög in under måndagen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.