Inrikes #95/2018

SVT anklagas för att sprida alt-rightkampanj

I Korrespondenterna intervjuas företrädare för den våldsbejakande och högerextrema organisationen Suidlanders ute på en skyttebana. Foto: Skärmdump från SVT Play/Arbetaren

SVT anmäls till Granskningsnämnden efter förra veckans avsnitt av Korrespondenterna som tog upp frågan om ”Boermorden”. Samtidigt hyllas programmet av svenska högerextremister och används som propaganda av den globala alt-rightrörelsen.

– Det går inte att ta lätt på den här typen av slagsida, säger Afrikagruppernas generalsekreterare Louise Lindfors, själv före detta SVT-anställd och den som ligger bakom anmälan.

I en video som sprids på högerradikala och nazistiska hemsidor poserar fascisten och före detta NMR-aktivisten Jonas Nilsson framför kameran. Där riktar han ett stort tack till alla som delat informationen om att boerna i Sydafrika skulle vara utsatta för ett pågående folkmord.

”Det har gett resultat” förklarar han och fortsätter: ”Nu har även svensk statsmedia blivit tvungna att lyfta frågan”. Sedan ägnar Jonas Nilsson drygt 13 minuter åt att diskutera förra veckans avsnitt av Korrespondenterna.

Klippet textas på engelska och har fått stor internationell respons från högerextremister.

Några som reagerat starkt på programmet är solidaritetsorganisationen Afrikagrupperna som anmält Korrespondenterna till Granskningsnämnden. Organisationen menar att hela programmet är hårt vinklat och ger en ofullständig bild av de sociala och politiska utmaningar som finns i Sydafrika.

Exempelvis används begreppet folkmord hela sju gånger under 30 minuter. En förklaringsmodell som hämtad ur den högerextrema propagandan som de senaste åren blivit allt vanligare inom alt right-rörelsen. Programmet tar upp 62 mord på vita farmare i Sydafrika. Samtidigt sker över 20 000 mord årligen i det svårt våldsdrabbade landet. Enligt Afrikagrupperna är 0,3 procent av mordoffren vita lantbrukare.

Louise Lindfors.
Louise Lindfors. Foto: Linda Svensson

Louise Lindfors menar att bara misstanken att SVT kan ha påverkats av de pågående högerextrema kampanjerna är alarmerande, samt att det är allvarligt att högerextrema krafter drar växlar på inslaget. Hon efterlyser en diskussion med public servicebolaget.

– Men vi har inte hört någonting sedan vi lämnade in anmälan. Vi har inte ens fått vår debattartikel publicerad. Det här är otroligt allvarligt, säger hon till Arbetaren.

Afrikagrupperna skriver på sin hemsida att programmet bidrar till en normalisering av rasistisk retorik och en sanktionering av högerextrem ideologi.

Jonas Nilsson är välkänd i både svenska och internationella fascistkretsar och bor periodvis i Sydafrika. Han driver sajten Boer project som syftar till att sprida högerextrem propaganda från vita farmare i landet.

I Korrespondenterna intervjuas bland annat företrädare för den våldsbejakande och högerextrema organisationen Suidlanders ute på en skyttebana där de beväpnade med automatvapen pratar om ett kommande krig mellan svarta och vita i den före detta Apartheid-staten.

På Afrikagrupperna har man inte fått något svar efter kritiken mot programmet ännu.

Arbetaren har utan framgång sökt Eva Landahl som är ansvarig utgivare för SVT:s Korrespondenterna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp