Inrikes #67/2018

Tonårspojkar misstänks för mord på hemlös

Mannen hittades död i en park vid Smedbyn i Huskvarna. Foto: Adam Ihse/TT

En av de tonåringar som misstänks för mordet på Gheorge Hortolomei-Lupu i Huskvarna har häktats. Engagerade i stödverksamhet för hemlösa i Huskvarna säger till Arbetaren att många EU-migranter oroar sig för sin egen säkerhet nu.

Mordet som ägde rum i början av augusti har skakat Huskvarna. Fyra unga pojkar, tre av dem under 15 år, är misstänkta. Två av dem för mord. En av dem greps i måndags och har nu begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, meddelade Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande under torsdagsmorgonen.

Den andra pojken är, enligt åklagare Linda Schön, för ung för att häktas.

Ytterligare två tonåringar, också de under 15 år, misstänks för olaga hot samt misshandel.

– Det är ovanligt med så unga gärningsmän. I de fall som ändå inträffar finns det inte sällan ett förakt för svaghet med i motivbilden, säger Sven Granath som är kriminolog vid polismyndigheten till Dagens Nyheter.

Den 48-årige mannen som misstänks ha mördats var en hemlös rumänsk medborgare som ofta sov på gatorna i Huskvarna. Under torsdagens häktningsförhandlingar framkom att kroppen ska ha blivit utsatt för grovt våld och pojkarna misstänks för at ha slagit och sparkat mot både huvud och kropp. De ska också ha kastat stenar på mannen.

Iréne Linddahl är samordnare för Kyrkohjälpen i Huskvarna, som arbetar med kommunens EU-migranter, och hon kände den nu mördade mannen väl. Han hette Gheorge Hortolomei-Lupu och kom från Rumänien.

– Det är fruktansvärt och väcker så många frågor och tankar, säger Iréne Linddahl till Arbetaren.

Man undrar ju hur det blivit så här från början.
Iréne Linddahl, samordnare för Kyrkohjälpen i Huskvarna

Hon berättar om tiden strax efter den 8 augusti då Gheorge Hortolomei-Lupu hittats död. Hur både hon och polisen först trodde han dött till följd av det hårda livet som hemlös. Att hans kropp de sista tre månaderna tacklat av allt mer. Sedan kom chocken.

– Att han bragts om livet. Det var så hemskt att tänka och så sorgligt. Sedan kom ju nästa chock, att gärningsmännen var så unga. Man undrar ju hur det blivit så här från början.

Bland de EU-migranter som befinner sig i Huskvarna har mordet rört upp många känslor av både sorg och rädsla.

– De är jätteskärrade så klart och oroar sig för sin egen säkerhet. Vi hade en minnesstund tillsammans efter hans död och det var svårt för många, säger Iréne Linddahl.

Enligt chefsåklagare Klas Lorefors ska det finnas gott om material säkrat från händelsen. Bland annat filmklipp som cirkulerat på internet.

Liknande fall har sedan tidigare ägt rum i bland annat USA där tonåringar filmat då de misshandlat och mördat hemlösa.

Den häktade tonårspojken nekar, enligt nyhetsbyrån TT, till brottsmisstankarna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga