Inrikes #65/2018

Städare på Viking Line krävs på lönepengar

Ett meddelande om kommande löneavdrag skapar stress hos städarna på Viking Line anställda av Solreneriet. Foto: Johan Engman/TT

Firman Solreneriets städare som jobbar ombord på Viking Lines färjor krävs på pengar. Arbetsköparen hävdar att personalen fått för mycket lön vid tidigare utbetalningar. Fastighetsanställdas förbund är inkopplade och säger att det kan handla om olovlig kvittning från arbetsköparens sida.

Städare på Viking Lines färjor, anlitade av firman Solreneriet, har fått besked att de fått för mycket i lön. I början på augusti meddelade företaget personalen per mail att beloppen ska dras från kommande löner, uppdelat på några månader. Det skriver tidningen Fastighetsfolket.

– Nästan alla som jobbar på båten har fått mailet. Det är 400-500 som jobbar på båten, så det är väldigt många som fått beskedet, säger Mina Hanna, städare och skyddsombud på Solreneriet.

Peter Frommelin, ombudsman på Fastighets region Ost, säger att löneavdragen är felaktiga och att Solreneriet verkar syssla med olovlig kvittning. Frommelin säger också till Fastighetsfolket att företaget egentligen måste förhandla med facket innan de mailar ett sådant besked till sin personal.

Löneavdragen skulle gälla storhelger, men det finns problem att kontrollera uppgifterna då personal inte längre kan kontrollera sin lön i lönesystemet för alla berörda helger. Enligt facket har även en medlem som inte alls arbetat de berörda perioderna fått besked om att den ska få löneavdrag. Flera av de anställda är stressade över hur det ska bli.

Nu har företaget tillfälligt dragit tillbaka återbetalningskravet och Fastighets planerar att fortsätta förhandlingarna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga