Inrikes #65/2018

Centerpartiet vinnare av Greenwashpriset 2018

Centerpartiet får pris för så kallad greenwash. Partiet nominerades för sitt budskap om ”att grönare flygbränsle leder till ett bättre klimat”. Foto: Martina Holmberg/TT

Det blev Centerpartiet som röstades fram till vinnare av det föga smickrande priset för greenwash, att framställa sig som miljövänlig utan att vara det. I nomineringen står att partiet sprider vilseledande information om miljöpåverkan från biobränslen för flyg. C:s klimatpolitiska talesperson säger att partiet har belägg för att de inte sysslar med greenwash.

Arbetaren har tidigare rapporterat om möjligheten att rösta på kandidaterna till Jordens vänners utmärkelse Greenwashpriset 2018.

Nu är vinnaren av det föga smickrande priset utsedd: Centerpartiet vann med nästan 60 procent av rösterna.

FAKTA Greenwash
Greenwash kan översättas ”grön tvätt”, och syftar på när någon part framställer sig som miljövänlig utan att vara det. Det kan till exempel ske genom att stödja en grön verksamhet men inte åtgärda sin kärnverksamhet, eller att skönmåla den verksamhet man bedriver.

Centerpartiet var nominerade på grund av att de sprider vilseledande information om miljöpåverkan från biobränslen för flyg, samtidigt som säger sig vara alliansens gröna röst.

Enligt Jordens vänner hävdar Centerpartiet att biobränslen inom flyget skulle ha stora miljöfördelar jämfört med flygskatter, utan att några rapporter bevisar det.

– Centerpartiet är en värdig vinnare av priset. Våra politiska partier måste börja ta klimatfrågorna på allvar och agera nu genom lösningar som är långsiktigt hållbara, säger Mikael Sundström, ordförande för Jordens Vänner, i ett pressmeddelande.

Mikael Sundström säger också att Centerpartiet också formulerat sig i valrörelsen på ett sätt som är kontraproduktivt för ett aktivt klimatarbete. Nu vill Jorden vänner träffa vinnaren för en diskussion om kommunikation och klimatpolitik.

– Jag tycker att det är trist att få ett sådant pris, säger Rickard Nordin, Centerpartiets klimatpolitiska talesperson.

Han håller inte med Jordens vänner om att Centerpartiet sysslar med greenwash.

– Vår politik är ett effektivare sätt att minska utsläppen från flyget, jämfört med flygskatt. Det finns belagt av Riksdagens utredningstjänst och har verifierats av Vetenskapsradion. Vi vill också se rakare flygvägar och se om vi kan göra mer med miljöavgifter vid start och landning.

Jordens vänner säger att de vill ha en diskussion med er om klimatpolitiken?

– Alla borde diskutera mer klimatpolitik, vi ska ha ett levande samtal. Jag tycker vi inte ska smutskasta varandra, det är inte rätt väg att gå. Men min dörr är öppen för alla som vill tala om klimatet, säger Rickard Nordin.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga