Inrikes #61/2018

Piloter i strejk vill se ökat tryck på Ryanair

Piloter i Sverige strejkar för att få förhandla om ett kollektivavtal. Bild från Spanien under kabinpersonalens strejk i juli. Foto: Francisco Seco

I dag fredag strejkar Ryanairs svenska piloter. Fackföreningen Svenska Pilotföreningen vill inleda förhandlingar om ett kollektivavtal med det irländska bolaget, men har fått kalla handen. Både fack och arbetsköpare kallar strejken ”onödig”.

Arbetaren har tidigare rapporterat om de strejker som Ryanair-personal i flera europeiska länder genomfört i sommar. I dag, fredagen den 10 augusti, strejkar medlemmarna i Sven Pilotförening. Deras mål är att få till ett kollektivavtal för piloterna i Sverige.

Martin Lindgren.
Martin Lindgren. Foto: Stefan Tell

På sin hemsida informerar Ryanair om att de måste ställa in 22 flygningar, på grund av vad de kallar ”en onödig strejk”.

– Jag håller med om att det är en onödig strejk, säger Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening och fortsätter:

– Det beror på att de inte respekterar arbetsrätten i Sverige, och att de konsekvent vägrar prata med oss. Det är de som är att skylla.

Under våren har pilotfacket försökt få Ryanair till förhandlingsbordet utan att lyckas.

– De har inte velat träffa oss. Jag tror inte att räcker med bara strejken utan att det behövs mer tryck utifrån. Det kan vara från allmänheten, politiker och aktieägarna, säger Martin Lindgren

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga