Intervjun #61/2018

“Ett svek mot hela fackföreningsrörelsen”

Överenskommelsen presenteras den 5 juni i år: TCO-ordförande Eva Nordmark, Saco-ordförande Göran Arrius, vice vd Svenskt Näringsliv Peter Jeppsson, Transportföretagens vd Mattias Dahl och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. Foto: Jessica Gow/TT

I Stockholm den 25 augusti anordnas en demonstration mot en inskränkning av strejkrätten. Det är en protest mot överenskommelsen mellan de stora centrala fackförbunden och arbetsköparna. Arbetaren har ställt några frågor till en av talarna, Camilla Ingman från Kommunals arbetsplatsklubb Umeå Trafik.

Camilla Ingman är vice ordförande i Kommunals arbetsplatsklubb Umeå Trafik. Hon ska tala på demonstration mot en inskränkning av strejkrätten, trots att hennes förbundsledning ställt sig bakom överenskommelsen.

Varför talar du?

– Jag känner att det är väldigt viktigt att säga vad jag tycker i den här frågan gentemot LO-ledningen. Det är verkligen ingen struntfråga det här, säger Camilla Ingman.

”De har inget mandat från medlemmarna att avväpna fackföreningsrörelsen.”

Camilla Ingman.
Camilla Ingman. Foto: Lennart Odhström

Ditt förbund står ju bakom överenskommelsen med Svenskt näringsliv, men det hindrar dig inte från att tala.

– Jag ser det som min plikt att säga emot i det här fallet.

Vad kommer du säga?

– Jag kommer att säga att vi kräver att LO-ledningen drar sig ur den här överenskommelsen. Då förlåter vi dem. De har inget mandat från medlemmarna att avväpna fackföreningsrörelsen, därför måste de dra sig ur.

Vad tänker du om ditt förbunds ställningstagande?

– Det är ett svek mot hela fackföreningsrörelsen. Den snälla versionen är att de är naiva och inte tänkt till eller förstår. Ett annat sätt att se på det är att deras lojaliteter har hamnat fullständigt fel. Att de inte står på rätt sida, säger Camilla Ingman.

 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga