”Ett svek mot hela fackföreningsrörelsen”

I Stockholm den 25 augusti anordnas en demonstration mot en inskränkning av strejkrätten. Det är en protest mot överenskommelsen mellan de stora centrala fackförbunden och arbetsköparna. Arbetaren har ställt några frågor till en av talarna, Camilla Ingman från Kommunals arbetsplatsklubb Umeå Trafik.

Intervjun
Överenskommelsen presenteras den 5 juni i år: TCO-ordförande Eva Nordmark, Saco-ordförande Göran Arrius, vice vd Svenskt Näringsliv Peter Jeppsson, Transportföretagens vd Mattias Dahl och LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.
Foto: Jessica Gow/TT

Camilla Ingman är vice ordförande i Kommunals arbetsplatsklubb Umeå Trafik. Hon ska tala på demonstration mot en inskränkning av strejkrätten, trots att hennes förbundsledning ställt sig bakom överenskommelsen.

Varför talar du?

– Jag känner att det är väldigt viktigt att säga vad jag tycker i den här frågan gentemot LO-ledningen. Det är verkligen ingen struntfråga det här, säger Camilla Ingman.

”De har inget mandat från medlemmarna att avväpna fackföreningsrörelsen.”

Camilla Ingman.
Foto: Lennart Odhström

Ditt förbund står ju bakom överenskommelsen med Svenskt näringsliv, men det hindrar dig inte från att tala.

– Jag ser det som min plikt att säga emot i det här fallet.

Vad kommer du säga?

– Jag kommer att säga att vi kräver att LO-ledningen drar sig ur den här överenskommelsen. Då förlåter vi dem. De har inget mandat från medlemmarna att avväpna fackföreningsrörelsen, därför måste de dra sig ur.

Vad tänker du om ditt förbunds ställningstagande?

– Det är ett svek mot hela fackföreningsrörelsen. Den snälla versionen är att de är naiva och inte tänkt till eller förstår. Ett annat sätt att se på det är att deras lojaliteter har hamnat fullständigt fel. Att de inte står på rätt sida, säger Camilla Ingman.