Ensamkommande sittstrejkar för amnesti

Unga ensamkommande flyktingar sittstrejkar igen i Stockholm. De kräver amnesti för barn och unga som varit i Sverige längre än ett år. Fatemeh Khavari från Ung i Sverige kallar turerna kring asylprocesserna och den nya gymnasielagen för ”byråkratisk tortyr”.

Inrikes
Bild från augusti 2017 då nätverket Ung i Sverige hade sin första sittstrejk. Längst fram Fatemeh Khavari, rörelsens talesperson.
Foto: Sarah Liz Degerhammar

På årsdagen av fjolårets strejker och protester genomförda av ensamkommande unga flyktingar, inledde en rad organisationer en ny sittstrejk på Mynttorget i Stockholm. Uppropet går under hashtaggen #putnu, som står för permanent uppehållstillstånd nu.

– De ensamkommande ungdomarna har varit här flera år och investerat i utbildning, språk och kärlek. Det ger förutsättningar för att skapa ett samhälle tillsammans. Ska det kastas bort i kriget? säger Fatemeh Khavari, talesperson för rörelsen Ung i Sverige.

Hon säger också att civilsamhället i Sverige redan har gett de asylsökande ungdomarna viktiga nätverk, och att civilsamhället är beredda att fortsätta stödja dem.

Samtidigt växer skuggsamhället, unga människor riskerar hemlöshet och att stå utan rättigheter och försörjning.

Fatemeh Khavari, Ung i Sverige

Demonstranterna kräver amnesti för barn och unga som varit i Sverige i över ett års tid, samt vill se en ny säkerhetsbedömning av situationen i Afghanistan och ett stopp för utvisningarna dit. De är också upprörda över turerna kring den så kallade gymnasielagen.

– Att kastas mellan hopp och förtvivlan så länge är vad historieböckerna kommer kalla byråkratisk tortyr. Samtidigt växer skuggsamhället, unga människor riskerar hemlöshet och att stå utan rättigheter och försörjning, säger Fatemeh Khavari.

Den så kallade gymnasielagen började gälla den 1 juli. Lagen skulle ge en ny möjlighet till uppehållstillstånd för en grupp av ensamkommande. Flera domstolar har sedan yttrat sig om att lagen inte går att tillämpa. Då läget är oklart ligger det för avgörande i Migrationsöverdomstolen.

Apropå uppropets krav säger Joanna Abrahamsson, pressekreterare hos migrationsminister Heléne Fritzon, att frågan om amnesti inte är aktuell. Hon hänvisar också till ett uttalande på Facebook, som migrationsministern gjort då många kommit med frågor och kommentarer om den nya gymnasielagen.

”Migrationsöverdomstolen beslutade den 1 augusti 2018 att meddela prövningstillstånd i de två mål där migrationsdomstolarna i Malmö och Stockholm kommit fram till att den del av lagen som gäller sänkt beviskrav för den sökandes identitet inte får tillämpas. Jag hoppas naturligtvis att vi kan få ett snabbt beslut eftersom Migrationsöverdomstolen har meddelat att målen kommer att hanteras med förtur och att arbetet är påbörjat.”, skriver migrationsminister Heléne Fritzon.

Vidare skriver migrationsministern på Facebook att frågan om sänkt beviskrav kan tillämpas eller inte är avgörande för om uppehållstillstånd ska kunna ges, samt att regeringen följer frågan noga.

– Majoriteten i riksdagen har gett oss rätt i sak när de röstade för lagen, säger Fatemeh Khavari och fortsätter:

– Vi föreslår en långsiktig lösning. Allt handlar om politisk vilja nu.

Bland organisationerna som står bakom sittstrejken och #putnu finns Ung i Sverige, Tillsammansskapet, RFSL Stockholm och kampanjen ”Vi står inte ut men slutar aldrig att kämpa”.

Den påbörjade aktionen pågår under veckan på Mynttorget i Stockholm. Initiativet ”Asylstafetten – för en human flyktingpolitik” kommer också att ansluta till sittstrejken.