Kultur #57/2018

Samiskt stipendium till målaren Pierre Åhrén

Utdelningen av kulturstipendierna från Region Jämtland Härjedalen skedde i tisdags. Pristagaren Pierre Åhrén är längst till höger i bild. Foto: Sol Vikström

Konstnären Pierre Åhrén får Region Jämtland Härjedalens samiska stipendium. Att han med sin konst kan "glädja både det samiska samhället och resten av världen" är en del av motiveringen.

Pierre Åhrén får det samiska stipendiet från Region Jämtland Härjedalen. Under de senaste åren har han målat flera hundra tavlor. Tidigare har han haft utställningar i Stockholm, Umeå och på Gaaltije, sydsamiskt kulturcentrum i Östersund.

I motiveringen står det att Åhrén genom konsten utforskar sig själv sina samiska rötter och hemtrakter, och att han med sin konst kan glädja både det samiska samhället och resten av världen.

Det samiska stipendiet tilldelas en person som är bördig eller verksam i länet, och som bidrar till att bevara och föra vidare det sydsamiska kulturarvet. Pierre Åhrén bor i Stockholm men har sina samiska rötter i Frostviken i norra Jämtland.

Pierre Åhrén är också känd för att vara en av dem som står på riksbron i Stockholm varje torsdag och manifesterar för urfolks rättigheter, och mot Sveriges nuvarande minerallagstiftning och gruvpolitik.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984