Utrikes #53/2018

Strejk på Fiat efter Juventus köp av Ronaldo

Cristiano Ronaldo i en match för Real Madrid. Han går nu över till Juventus och får en årslön på omkring 300 miljoner kronor. Foto: Andres Kudacki/TT

Juventus köp av storstjärnan Cristiano Ronaldo har fått arbetarna på huvudsponsorn Fiat att gå i taket. Nu går de ut i strejk i protest mot övergångssumman på en dryg miljard kronor.

Den portugisiska storstjärnan Cristiano Ronaldo är en av fotbollsvärldens allra största stjärnor. I veckan blev det klart att han lämnar den spanska mästarklubben Real Madrid för att i stället skriva på för Italienska Juventus.

Övergångssumman landade på en dryg miljard kronor och Ronaldo väntas få en svindlande hög årslön.

Det har fått de anställda på Juventus huvudsponsor Fiat att reagera med ilska. Nu går arbetarna på Fiats fabrik i staden Melfi ut i strejk i protest mot de hissnande summor som företaget lägger ner på fotbollsklubben.

– Vi har fått höra att det är tuffa tider. Och när anställda och deras familjer tvingas leva på en allt mer tight budget så beslutar företaget att investera så mycket pengar på en enda mänsklig resurs, skriver fackförbundet USB, Unione Sindacale di Basa i ett uttalande. De kallar samtidigt köpet oacceptabelt.

Facket menar att tusentals av de anställda inte ens lyckas klara sig på sin lön genom halva månaden. Köpet av Ronaldo, som till stor del finansierats av Fiats ägarfamilj Angelli, sticker därför i ögonen på många. Tidigare har Arbetaren rapporterat om den tuffa situationen för de anställda på Fiat Chrysler Automobiles, FSA, och hur arbetarna organiserar sig för förbättrade villkor.

Cristiano Ronaldo var en av det pågående herrfotbolls VM:s största, innan Portugal slogs ut i åttondelsfinalen mot Uruguay förra veckan.

Arbetarna på Fiatfabriken väntas strejka från söndag till tisdag.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga