Fremskrittspartiet i Norge vill uppvärdera SD

Sverigedemokraternas rötter i organiserad nynazism har tidigare legat partiet i fatet i kontakterna med norska Fremskrittspartiet. Men nu tycks attityden till SD hos de norska högerpopulisterna vara på väg att ändras.

Utrikes
Valstuga för Fremskrittspartiet på Karl Johans gate i Oslo 2017. Fremskrittspartiet har tidigare utmärkts av att vilja hålla avståndet till Sverigedemokraterna, men det tycks nu vara på väg att ändras.
Foto: Heiko Junge/TT

Två framträdande politiker inom det norska högerpopulistiska Fremskrittspartiet, ett parti som numera sitter i regeringen, öppnar upp för att framöver samarbeta med Sverigedemokraterna. Det rapporterar det norska public service-bolaget NRK.

Fremskrittspartiet har tidigare utmärkts av att i ord vilja hålla avståndet till Sverigedemokraterna. Bland annat har SD:s rötter i organiserad nynazism legat partiet i fatet hos de nordiska kollegorna.

Nu tycks tongångarna alltså vara på väg att ändras.

– Det råder inget tvivel om att vi båda vill ha en restriktiv invandringspolitik. De vill bevara svensk kultur och gemenskap på samma sätt som vi vill bevara den norska nationalstaten, säger stortingsledamoten Christian Tybring-Gjedde från Fremskrittspartiet om Sverigedemokraterna.

Förre justitieministern Per Willy Amundsen från Fremskrittspartiet, som i ett Facebookinlägg kallat Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna för ”Sveriges sista utpost”, bekräftar för NRK att han stödjer Christian Tybring-Gjeddes uppfattning om partiet.