Inrikes #51/2018

Trakasserier till AD, men cheferna jobbar kvar

Seko kräver skadestånd från ISS till de drabbade medlemmarna som arbetat som kontrollanter i kollektivtrafiken. Bild från tunnelbanan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tre kvinnliga biljettkontrollanter i Stockholm kräver 260 000 kronor var i skadestånd sedan de ska ha blivit sexuellt trakasserade av sina arbetsledare. Med hjälp av facket stämmer de nu företaget ISS inför Arbetsdomstolen. De utpekade cheferna jobbar fortfarande kvar på sina poster.

Arbetaren har i tidigare artiklar rapporterat om fallet där två chefer på ISS anklagas för att regelbundet ha mobbat sextrakasserat tre kvinnliga anställda. ISS är företaget som sköter biljettkontrollerna i Stockholms kollektivtrafik.

Övergreppen ledde bland annat till två fall av sjukskrivningar. Kvinnornas fackförbund Seko har under våren drivit ärendet. Förhandlingarna med ISS och arbetsköparorganisationen Almega strandade och cheferna jobbar fortfarande kvar.

– Jag tror att alla förstår det orimliga i att de här personerna är kvar på sina poster, säger Jonas Pettersson som är planerings- och kommunikationschef på Seko.

Därför väljer facket att stämma ISS inför Arbetsdomstolen, AD, där de kräver skadestånd på mellan 260 000 och 270 000 kronor var till de drabbade medlemmarna.

– Jag ser det som att vi har goda chanser i det här målet, annars hade vi knappast drivit det så långt, säger Jonas Pettersson.

I stämningsansökan står det bland annat att det generellt har varit en mycket grov sexualiserad jargong på arbetsplatsen.

Till Dagens Nyheter säger Ulrika Södergren Andersson som är affärsområdeschef vid ISS att hon inte kan kommentera det enskilda ärendet men att företaget har nolltolerans mot sexuella trakasserier.

Enligt Arbetsdomstolen kommer inte fallet att tas upp förrän till hösten, och huvudförhandling väntas ske först i början på nästa år.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga