Scen #21/2018

Föga hjälp när marknaden lockar

Besök av en gammal dam hade premiär på Stockholms stadsteater den 9 mars. Foto: Bengt Wanselius

[SCEN] Besök av en gammal dam Av Friedrich Dürrenmatt Regi: Katrine Wiedemann Stockholms stadsteater Författaren Friedrich Dürrenmatt föddes 1921 Bern och levde i Schweiz i hela sitt liv. Som från ett kort avstånd såg han Europa brinna, och mötte förstås, liksom svenskarna, också i sitt eget land kompromisser. Han gjorde sitt bästa för att hantera […]

[SCEN] Besök av en gammal dam
Av Friedrich Dürrenmatt
Regi: Katrine Wiedemann
Stockholms stadsteater

Författaren Friedrich Dürrenmatt föddes 1921 Bern och levde i Schweiz i hela sitt liv. Som från ett kort avstånd såg han Europa brinna, och mötte förstås, liksom svenskarna, också i sitt eget land kompromisser. Han gjorde sitt bästa för att hantera dem, genom sina böcker och pjäser, varav många handlar om valet att smälta in i mängden eller att stå upp för humanismen.

Pjäsen Besök av en gammal dam skrev han 1956, då Europa hämtat sig efter kriget och se fram emot den stegrande konjunkturen – uppbyggnaden hade bland annat skett med hjälp av villkorade Marshallbidrag från USA. Snart var många länder bundna till att använda amerikanska varor och tjänster.

Hade författaren verkligen tänkt sig sin föreställning som tvåmansshow?

Till det lilla fattiga Güllen återkommer Claire Zachanassian efter 50 års bortavaro. Då förnedrad, gravid med en ungdomskärlek som svikit, nu rik och hämndlysten. Hon erbjuder enorma pengar mot att barnets far mördas. Pengar som staden verkligen behöver.

Vägen mellan chockartad reaktion på det skamlösa affärsförslaget och rationaliseringen av etiken i det borde vara smärtsam – men så är inte föreställningen uppsatt på Stockholms stadsteater.

Marie Göranzon är för all del förväntat magnifik i hög peruk och päls. Dan Ekborg behärskar kasten mellan lismande, överlägset hörduduande när han tror att det skulle rädda livet på honom, och heroiskhet under galgen. Men hade författaren verkligen tänkt sig sin föreställning som tvåmansshow?

Jag hade förväntat mig en existentiell holmgång – i den korta föreställningen utan paus går processen så snabbt att man knappt hänger med i hur det gick till. Det blir inte särskilt berörande och inte fick jag någon hjälp i att betrakta min omvärld när den vänder kappan efter marknaden.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga