Inrikes #18/2018

Vad vill du lyfta den 8 mars?

Foto: Fredrik Persson/TT

Arbetaren har frågat fyra offentliga personer inför den internationella kvinnodagen den 8 mars vilken fråga de skulle vilja se ges mest utrymme under dagen.

Foto: Privat

Emmy Lilliehorn,
en av tre samordnare för #MeToo-uppropen

 – Vi för fram sju konkreta långsiktiga krav, som jag tycker är utmärkta vallöften som alla politiker borde kunna driva. Det är resultatet av 65 upprops gemensamma uttryck. De hoppas vi blir en del av samtalen under åttonde mars. Det är ytterligare ett tillfälle att prata om problemet att vi lever i ett ojämställt samhälle. Vi hoppas att det blir ännu mer drag den här åttonde mars.

Vad betyder åttonde mars för dig?

– Den får mig alltid att tänka på mitt eget feministiska uppvaknande när jag var 13 eller 14 år. På många sätt är det en inspirerande dag som väcker kämparandra och glöd. Den är ett firande och en allvarlig dag på samma gång. En jätteviktig dag, säger Emmy Lilliehorn.

————— 

Foto: Emil Langvad/TT

Gudrun Schyman,
en av två partiledare för Feministiskt initiativ

– Jag vill inte lyfta en fråga. Jag tycker att det är viktigt att vi förstår att de olika frågorna, löner, pensioner, otrygga anställningar, våld mot kvinnor, i själva verket hänger ihop. Det är en faktisk omständighet att vi har ett mönster av makt i våra samhällen där män har mer makt och inflytande på kvinnors bekostnad.

Vilken fråga vill du inte lyfta?

– Vad jag önskar slippa höra i diskussionerna är ”kvinnor väljer de här ju arbete med låga löner, eller deltid”. Det är ju en argumentation man får höra om arbetsmarknaden som lägger skulden på kvinnor, att kvinnorna gör fel. Vi kan inte sluta ta hand om barn, gamla, sjuka. Vi måste förändra och modernisera arbetslivet, säger Gudrun Schyman.

 —————

Foto: Rebecka Kärde

Helene Rådberg,
författare till diktsamlingen Politiken

– Jag tänker hela tiden på kvinnors arbetsvillkor. Det är en fråga som ska ha hög prioritet, på riktigt. ”Vård och omsorg är viktigt”, säger alla vid varje val, men inget händer. Det är en fråga som blivit så tom. Hur ser vi på det allmännas resurser? Ska vi ska kasta in en massa pengar i RUT när de behövs i vården? Jag önskar att vi ställer den frågan: Kan man verkligen ha RUT-avdrag när de som arbetar inom vården och omsorgen går på knäna.

Vad betyder 8 mars för dig?

– Åttonde mars för mig är en tradition, men också en sorts sorg. Det är en dubbel känsla ungefär som att det finns kvinnoförbund. Varför måste vi ha de grejerna kvar, varför är samhället fortfarande patriarkalt? Det är finns en sorg i att vi inte kommit till att vara jämställda, säger Helene Rådberg.

————

Foto: Fanny Hökby

Ulrika Åhman,
medlem i SAC:s 8 marskommitté som, inför denna dag, varslat om kvinnostrejk

– Det är svårt att lyfta ut något enskilt. Jag tycker att man bör lyfta fram kvinnors situation i alla miljöer, både i arbetslivet och i hemmet. Ett exempel är där jag själv jobbar, inom offentlig sektor, där många kvinnor är anställda och där vi är väldigt hårt ansatta. Det är ett stort samhällsproblem. Vi inom kommittén har ju också valt att koppla den här dagen till det sydafrikanska lantarbetarfacket CSAAWU, där många kvinnor är medlemmar, för att visa att vår solidaritet är gränslös. Kvinnors situation där har också något gemensamt med vår situation här.

Vad kan du berätta om strejken?

– Strejkvarslet gäller alla kvinnor och ickebinära inom SAC och tanken är att de som vill ska strejka en timme den 8 mars. Detta som ett sätt att visa att strejk kan användas som ett vapen som vi bör använda, säger Ulrika Åhman.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984