Inrikes #17/2018

#MeToo-upprop lämnar kravlista till regeringen

#MeToo-plakat på manifestationen Look Back, March Forward i Stockholm den 21 januari i år. Sedan i höstas har #MeToo-upprop ägt rum inom en rad samhällssektorer. Foto: Janerik Henriksson/TT

65 #MeToo-upprop har gått ihop och kommer den 6 mars att överlämna en lista på sju krav till regeringen. Med kravlistan hoppas Samordningsgruppen skapa verklig samhällelig förändring och en plats för frågan i valrörelsen.

Emmy Lilliehorn.
Emmy Lilliehorn. Foto: Privat

De hittills 65 stycken samlade uppropen mot sexuella trakasserier har gått ihop och hoppas nu på att föra upp frågan i valrörelsen. Nästa tisdag träffar Samordningsgruppen #MeToo barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, för att överlämna en kravlista med sju krav.

– Vi har en kravlista som man kan kalla förslag till vallöften. Vi har sju väldigt konkreta krav. Tre som handlar om samhället i stort, två som handlar om skolan och två som handlar om arbetslivet, säger Emmy Lilliehorn, en av tre samordnare av #MeToo-uppropen.

Hon kan i nuläget inte specificera kraven eftersom gruppen har lovat en av de större dagstidningarna exklusiv publicering. Men hon beskriver att kraven har en stor bredd, vilket speglar uppropens avsändare inom allt från juridikbranschen till prostitution.

Vi lägger inte fram den här listan för att visa att vi kan, utan för att åstadkomma faktiskt förändring.

Emmy Lilliehorn, en av samordnarna av #MeToo-uppropen

Med den samlade styrkan av att alla uppropen samordnas hoppas de kunna förmå politikerna att ta det samhälleliga ansvar de är valda att axla.

– Vi hoppas att Åsa Regnér tar till sig det här och att det leder till vallöften. Vi lägger inte fram den här listan för att visa att vi kan, utan för att åstadkomma faktiskt förändring, säger Emmy Lilliehorn.

Initiativet att samordna de olika uppropen mot sexuella trakasserier och övergrepp togs redan vid de första offentliggörandena. Drivande var kommunikatörerna och juristerna. Men i samordningen ingår, förutom de 65 redan publicerade uppropen, även ytterligare samhällsgrupper som ännu befinner sig i startgroparna.

Emmy Lilliehorn beskriver samarbetet som ”ett nätverk av vanliga kvinnor och icke-binära som stöttar varandra i kampen för ett jämställt samhälle”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga