Utrikes #17/2018

Fackföreningsledare arresterad i Spanien

Fackföreningen CGT i Katalonien meddelar att de tänker kämpa för sin generalsekreterares rätt. Skärmavbild från http://cgt.org.es: Arbetaren

Spansk polis grep under tisdagen Ermengol Gassiot, generalsekreterare för den syndikalistiska fackföreningen CGT. Tillsammans med 27 studenter och anställda väntar han nu åtal för organiserandet av en protestaktion mot höjda avgifter på Barcelonas autonoma universitet för fem år sedan. Straffet kan bli upp till 14 års fängelse.

På tisdagen grep spansk polis generalsekreteraren för fackföreningen CGT i Katalonien, Ermengol Gassiot. Tillsammans med 27 studenter och anställda vid Barcelonas autonoma universitet riskerar han nu upp till 14 års fängelse för en protestaktion på universitetet 2013.

I ett pressmeddelande protesterar fackförbundet mot att Ermengol Gassiot och ytterligare en person fick tillbringa ett helt dygn i arresten utan att bli förhörda.

”Fackföreningen CGT avser anmäla det förnedrande och onödiga straffet som denna åtgärd innebär,” skriver fackförbundet i ett uttalande.

Sedan i oktober 2016 stod det klart att åklagarmyndigheten hade för avsikt att åtala 27 personer för den månadslånga ockupationen av en av universitets byggnader för fem år sedan. Aktionen, som involverade både anställda och studenter på universitetet, skedde i protest mot höjd avgifter och andra förändringar som följde på den så kallade Bolognaprocessen.

I en intervju i oktober kommenterade Ermengol Gassiot åklagarmyndighetens yrkande på upp till 14 års fängelse för deltagandet i aktionen. Han sade då att aktionen är en typ av protest som studenter utfört i årtionden som ett sätt att protestera mot vad de anser vara fel.

– Människor deltog inom ramen för lagliga organisationer. Vad som hände var att när aktionen var över betraktades den plötsligt som olaglig. Till följd av det bedöms de nu ha begått en brottslig handling, sade han till tidningen Público i oktober 2016.

Vid tiden för protestaktionen var Ermengol Gassiot ännu inte vald generalsekreterare för CGT. Men fackföreningen har tidigare meddelat att de tänker kämpa för sin generalsekreterares rätt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga