Litteratur #10/2018

Suggestivt om flytt till Norrlands inland

Om otippade flyttar handlar Elin Willows debutroman Inlandet. Foto: Henrik Montgomery/TT

[BOK] Inlandet Elin Willows Natur och kultur, 2018 Ofta har jag undrat över folk som helt enkelt bara flyttar någonstans som verkar helt otippat. Kanske bara lämnar allt de är vana vid för att flytta till den nyfunna kärleken. Kulturjournalisten Elin Willows som debuterar med Inlandet har själv gjort en sådan flytt där just flytten, […]

[BOK] Inlandet
Elin Willows
Natur och kultur, 2018

Ofta har jag undrat över folk som helt enkelt bara flyttar någonstans som verkar helt otippat. Kanske bara lämnar allt de är vana vid för att flytta till den nyfunna kärleken.

Kulturjournalisten Elin Willows som debuterar med Inlandet har själv gjort en sådan flytt där just flytten, valet av plats, kanske inte riktigt framstått så självklar för omgivningen. Willows flyttade först från Stockholm till Arjeplog, sedan till Umeå och därefter till Finland där hon bor sedan åtta år tillbaka. Det vill säga, det är flyttar som gått åt motsatt riktning mot hur de flesta andra brukar välja att göra.

Huvudpersonen i Inlandet förmedlar en känsla av gradvis anpassning men aldrig riktigt hemmahörande på orten, som om någon lagt ett lock ovanpå hela tillvaron och kapslat in henne där. Läsaren sugs allt eftersom in i rytmen författaren frammanar på platsen där handlingen i boken utspelas. Det finns en vagt suggestiv känsla i all den vardagliga lunken, som ibland tycks väl grå och monoton så man undrar om det finns en depression ruvande.

Men de frågor som ställs här är snarare sådana som uppstår efter flytten, när det visar sig att förhållandet spruckit. Som om det inte var den verkliga orsaken till flytten, utan kanske en anledning att flytta någonstans för att bygga upp en egen tillvaro.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga