Utrikes #10/2018

Ryanair varnar för strejk i flygtrafiken i påsk

Passagerare vid Ryanairs incheckningsdesk i Frankfurt am Main, Tyskland. Ryanairs vd menar nu att fackföreningar medvetet försöker underminera företagets produktivitet. Foto: Andreas Arnold/TT

När flygbolaget Ryanair vände och började erkänna fackföreningar som förhandlingspartner i flera länder togs det emot med tvivel. Nu har flera av förhandlingarna brutit samman – och vd:n själv varnar för strejker under påsk.

Förhandlingar har inletts med pilotfack i flera länder sedan Ryainair verkat kovända efter 32 år av hårdnackat motstånd mot fackligt inflytande.

Men nu har flera av förhandlingarna brutit samman och vd:n Michael O’Leary varnar själv för att påsken kommer medföra strejker i en rad länder. Enligt vd:n är kraven från facken riktade mot företagets produktivitet.

– Vi har några rättsliga regioner där vi har fått några skrattretande krav på ineffektivitet, sade Michael O’Leary på ett öppet investerarmöte, rapporterar The Guardian.

När flygbolaget, under hot om massiva fackliga stridsåtgärder i flera länder, började omvärdera sin tidigare hållning förvånades många av bolagets plötsliga drag att frångå sitt långvariga motstånd mot facken.

Men även om det firades som en historisk vändning förblev flera fack och många anställda skeptiska till att Ryanair menade allvar. En av dem var Martin Lindgren, ordförande för Svensk Pilotförening.

– Ryanair har en 32 år lång historia av ”union busting”. Att man över natt ändrar en sådan kultur som frodas i ledningen ser jag inte som realistiskt. Det klart att det finns en enorm skepsis till vad bolaget säger sig vilja göra och misstankar om att det bara är ett sätt att försöka mildra effekterna av en strejk, sade Martin Lindgren till Arbetaren i december förra året.

På måndagens öppna investerarmöte kändes Michael O’learys jargong igen från förr. På mötet framställde han det, enligt brittiska The Guardian, som att en del av facken medvetet försöker underminera företagets produktivitet med sina krav.

– Ärligt talat, vi kommer aldrig gå med på sådana. Om vi måste ta strejker och störningar i de regionerna, då tar vi de dem. Men vi kommer inte under några omständigheter förändra eller förminska vår produktivitet, sade vd:n, rapporterar The Guardian.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga