Inrikes #8/2018

Regeringen utökar Samhalls uppdrag

På en extra bolagsstämma i måndags utökade regeringen statliga Samhalls kärnuppdrag. Under 2018 och 2019 ska det skandalomsusade bolaget bland annat anställa ytterligare 2 000 personer. Foto: TT

Vid en extra bolagsstämma gav regeringen Samhall uppdrag att öka antalet anställda med 2 000 personer under detta och nästa år. Samtidigt ska också antalet som går till nya arbeten öka med 400 personer om året.

Under den senaste tiden har hård kritik riktats mot Samhall om ökade krav på anställda med nedsatt arbetsförmåga, tveksamma uppdrag och försämrad arbetsmiljö.

På en extra bolagsstämma i måndags utökade regeringen det statliga bolagets kärnuppdrag. Under 2018 och 2019 ska bolaget anställa ytterligare 2 000 personer. Bolaget kommer också att få höjd merkostnadsersättning.

– Jag ser fram emot att ge ännu fler personer möjligheten att gå från ett utanförskap till en arbetsgemenskap hos Samhall. Genom våra många kunduppdrag, runt om i hela landet, har Samhall unika möjligheter att erbjuda utvecklande arbetsuppgifter, säger Monica Lingegård, vd för Samhall, i ett pressmeddelande.

I det utökade uppdraget innebär det också att antalet personer som lämnar Samhall för en anställning för en annan arbetsköpare ska öka. Istället för nuvarande 1 100 per år ska antalet lämnande vara 1 500 per år.

Att kraven på den öppna arbetsmarknaden har skärpts påverkar även Samhall.

Albin Falkmer, kommunikationschef, Samhall, till tidningen Arbetet

Samtidigt skriver tidningen Arbetet att flera anställda blivit av med sina jobb på Samhall för att de inte ansetts leva upp till företagets krav. Tidningens reporter frågar därför Samhalls kommunikationschef, Albin Falkmer, hur företagets agerande rimmar med kärnuppdraget.

– Att kraven på den öppna arbetsmarknaden har skärpts påverkar även Samhall, säger kommunikationschefen till tidningen.

Tidigare den här månaden träffade företrädare för de sju LO-facken verksamma på Samhall näringsminister Mikael Damberg, S. Efter mötet lovade näringsministern att uppmana Samhalls ledning att lyssna till kritiken från fack och anställda.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan