Utrikes #7/2018

Attack mot Rädda barnen i Afghanistan

Uniformerade och civilklädda afghanska säkerhetsstyrkor patrullerar området där en dödlig självmordsattack Jalalabad ägde rum i onsdags förmiddag. Foto: TT

Rädda barnens kontor i Jalalabad, Afghanistan, utsattes i onsdags för en bomb- och granatattack. Fyra av organisationens medarbetare dödades, samt en butiksägare och en person ur säkerhetsstyrkorna. Islamiska Staten, IS, tog redan vid lunchtid på onsdagen på sig dådet.

På onsdagen sprängde en självmordsbombare sig själv utanför entrén till Rädda barnens kontor i Jalalabad, Afghanistan. Därefter besköts huset med granatkastare, samtidigt som beväpnade män stormade byggnaden och sköt vilt omkring sig, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– Vi är chockade, oroade och väldigt upprörda över det som har hänt. Det som oroar oss väldigt mycket är att vit flagg inte gäller längre – humanitära organisationer kan inte jobba på det sättet man gjorde för fem år sen och inte bara det utan att vi faktiskt blir måltavlor, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda barnen i Sverige, till SR.

Efter attacken anlände lokala säkerhetsstyrkor och eldstrider uppges ha pågått i tre timmar innan byggnaden kunnat säkras. Vid lunchtid rapporterades flera dödsfall, varav flera attentatsmän, en medlem ur säkerhetsstyrkorna och en butiksinnehavare. Så småningom kom även uppgifter om att fyra Rädda barnen-medarbetare dödades i dådet. Uppgifter gör gällande att 25 personer skadats.

– Vi vet ännu inte hur många medarbetare, internationella eller inhemska, som befann sig på kontoret. Flera kan ha varit i tjänst ute på fältet. Vi söker ännu fakta. Men klart är att attacken var riktad mot oss, säger Elisabeth Dahlin, till Svenska Dagbladet.

Även en intilliggande byggnad tillhörande Svenska Afghanistankommittén eldhärjades av attacken. Ingen där uppges dock ha kommit till skada.

Redan vid lunch, svensk tid, på onsdagen tog IS genom sitt propagandaorgan Amaq på sig attentatet, rapporterar TT.

Attacker ska, enligt terrororganisationen ha riktat sig mot svenska och brittiska organisationer och även afghanska regeringsbyggnader.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan