Utrikes #96/2017

Var femte invånare i Storbritannien är fattig

”Vi har gett de med lägst inkomst en avsevärd löneförhöjning genom införandet av ’nationell levnadslön’ och introduktion av universell skattelättnad för att garantera att det lönar sig att arbeta.” Så avvisar premiärminister Theresa May och hennes regering kritiken om att fattigdomen ökat. Fot: Frank Augstein/TT

Allt fler människor blir återigen fattiga i Storbritannien. Det enligt en ny rapport som konstaterar att en femtedel av befolkningen lever i fattigdom. Nu kräver fack och humanitära organisationer att den konservativa regeringen lägger om sin politik.

Under den konservativa regeringens tid vid makten har utvecklingen mot minskad fattigdom i Storbritannien vänt. Trots att fler har arbete i dag, lever en femtedel av befolkningen i relativ fattigdom, det vill säga tjänar mindre än 60 procent av landets medianinkomst.

Det visar siffror från den humanitära organisationen Joseph Rowntree Foundation, JRF, som varnar regeringen för att fortsätta på den inslagna banan.

– Politiska vägval, löneglidning och ekonomisk osäkerhet har lett till att hundratusentals fler människor kämpar för att få livet att gå ihop. Det här är ett mycket verkligt varningstecken att de framsteg som vi så hårt kämpat för är hotade, säger Campbell Robb, vd för Joseph Rowntree Foundation i ett pressmeddelande.

Rapporten visar att de senaste fyra årens åtstramningar av de sociala trygghetssystemen slagit hårt mot de mest utsatta i det brittiska samhället. Sedan 2013 har över 400 000 barn och 300 000 pensionärer hamnat under fattigdomsgränsen.

Med nedskärningarna har den relativa fattigdomen ökat för de arbetslösa. Men samtidigt har allt fler som har arbete också de blivit fattigare. JRF:s beräknar antalet fattiga arbetande till 3,7 miljoner i dagsläget.

Det behövs en omedelbar höjning av minimilönen.
Jack Jones, utredare på  TUC

Enligt Jack Jones, utredare på Trades Union Congress, TUC, (Storbritanniens motsvarighet till LO) har regeringens politik varit ett rent recept för fattigdom. Boendekostnaderna ökar drastiskt varje år och även matpriserna, men lönerna har inte höjts och dessutom blivit mindre värda genom inflation. Att i ett sådant läge begränsa ekonomiskt stöd för boende och barnomsorg kan inte resultera i något annat, menar han.

Jack Jones.
Jack Jones. Foto: TUC

Jack Jones konstaterar att facken måste kämpa hårdare för att värva medlemmar, men att regeringen måste göra det mindre svårt för facken att verka.

– Det behövs en omedelbar höjning av minimilönen, men också mer lönereglerande kollektivavtal för flera branscher. Regeringen borde ta initiativ för att få företagen med på banan, säger han.

Men regeringens vilja att ändra sin politik verkar inte vara allt för stark. Redan nästa år planeras ytterligare nedskärningar på motsvarande över 135 miljarder kronor i bidragssystemen. Förra veckan meddelade också den av premiärminister Theresa May tillsatta Kommissionen för social rörlighet, sin avgång på grund av regeringens ”obeslutsamhet, dysfunktionalitet och bristande ledarskap”.

I ett officiellt uttalande avvisar regeringen kritiken med hänvisning till att de minskat den ”absoluta fattigdomen”.

”Vi har gett de med lägst inkomst en avsevärd löneförhöjning genom införandet av ’nationell levnadslön’ och introduktion av universell skattelättnad för att garantera att det lönar sig att arbeta.”

Samtidigt visar flera humanitära organisationer och tankesmedjor, däribland Resolution Foundation, att minimilönehöjningarna ätits upp av reformerna i trygghetssystemen. Enligt tankesmedjan Institute For Fiscal Studies beräknas 5.2 miljoner brittiska barn leva i relativ fattigdom om fyra år.

– Det är kanske inte så troligt att fattigdomsbekämpningen blir regeringens första prioritet nästa år. Brexitförhandlingarna är svåra att slå, men vi lever på hoppet att det i alla fall kan komma på andra plats, säger Jack Jones.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga