Litteratur #96/2017

Struktur i galenskapen

Den nya boken på #MeToo-temat från bokförlaget Max Ström hjälper till att förflytta skulden och skammen från offret till förövaren. Foto, bokomslagsdetalj: Arbetaren

Under någon månad har det vällt fram. Över 10 000 kvinnor har nu skrivit under på att vi inte längre vill medverka till att mörka övergrepp, förminskningar, könande. Det är oombett och därmed oönskat – och hör sen! Äntligen blir vi förstådda, i kraft av att vi är så många. Och vi blir fler. [BOK] […]

Under någon månad har det vällt fram. Över 10 000 kvinnor har nu skrivit under på att vi inte längre vill medverka till att mörka övergrepp, förminskningar, könande. Det är oombett och därmed oönskat – och hör sen! Äntligen blir vi förstådda, i kraft av att vi är så många. Och vi blir fler.

[BOK] #MeToo. 100 berättelser & 10 frågor som behöver besvaras
Colette Van Luik (red)
Bokförlaget Max Ström, 2017

Bokförlaget Max Ström har tagit ut ett snitt av berättelser från olika branscher och grupper, ur skilda åldrar. 100 kvinnor och flickor berättar om situationer där flesta har gemensamt att de lämnat en riktigt usel eftersmak. Men flera har också slutrepliker som känns fina, som på tunnelbanan där en främmande tjej kommit in och sagt: ”Fan vilken tönt du är!” till den uppenbarligen kukfixerade och tjatiga killen. Eller på jobbet efter att ha tvingats ta del av sexistiska resminnen från två män: ”Ni är två inkompetenta män som inte har något vett i huvudet! Ni är okunniga och hatiska!”.

Sammanlagt berättar dessa små historier om struktur i galenskapen, och förflyttar skulden och skammen från offret till förövaren.

Även utan den avslutande delen är den tunna pocketboken en handbok i hur mönstret upprepas och oftast skapar trötthet och tystnad. Men facket, kriminologen, retorikexperten, psykoterapeuten, advokaten, sociologen och andra svarar också på frågorna kring hur lagen, arbetsrättsreglerna ser ut och hur vi kan ta #MeToo-uppropet vidare, från internet och ut i den praktiska verkligheten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga