Inrikes #95/2017

Gravid uppmanades att inte abortera foster

”Jag tycker verkligen att du och din pojkvän ska hålla ihop nu och jag vill inte säga något, men detta gäller faktiskt liv och död. Det är ett liv du har inuti dig.” Så uppges den nu anmälda sjuksköterskan ha sagt till den gravida kvinnan. Foto: Claudio Bresciani/TT

En sjuksköterska på det privata vårdföretaget Aleris i Uppsala avrådde en kvinna från att göra abort. Nu utreds sjuksköterskan internt efter att patienten anmält händelsen.

Den 25-åriga kvinnan sökte akut för en urinvägsinfektion. Kvinnan som först hade hört av sig till Vårdguiden fick rådet att söka akut eftersom hon var gravid och en infektion i urinvägarna då kan leda till njurkomplikationer.

På vårdföretaget Aleris närakut i Uppsala mottogs kvinnan av en sjuksköterska som då hon fick veta att kvinnan planerade att avbryta sin graviditet gav henne rådet att inte göra det.  ”Det är ett liv du har inuti dig”, uppges sjuksköterskan ha sagt.

Den vårdsökande kvinnan säger i en intervju med Sveriges Radio P4 Uppland att hon blev chockad och kände sig skuldbelagd.

– Jag var, som tur var, trygg i mitt beslut. Men att höra sånt från vårdpersonal kan bli avgörande vid den sortens val. Därför kändes det extra viktigt för mig att anmäla så att det inte kan hända igen, säger hon.

Aleris har efter anmälan startat en internutredning mot sjuksköterskan i fråga och verksamhetschefen på närakuten menar att sköterskan är medveten om att hon har begått ett tjänstefel.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga