Inrikes #88/2017

Byggnads arbetar för bättre villkor i Qatar

Byggnads är ett av de fack som försökt pressa på Qatars regim för att förbättra migrantarbetarnas arbetsvillkor. Foto: Maya Alleruzzo/TT

De migrantarbetare som bygger arenorna inför herrfotbolls-VM i Qatar arbetar under livshotande förhållanden och slavliknande villkor. Byggnads och den internationella byggfacket IWO försöker ändra på det. I veckan besökte Byggnads ordförande återigen landet.

Vid årsskiftet 2014-2015 hade 1400 byggnadsarbetare omkommit i arbetsplatsolyckor i samband med bygget av arenorna inför herrfotbolls-VM i Qatar. Siffrorna kommer från det internationella facket ITUC och om inte arbetsförhållandena förändras drastiskt förväntas 4000 personer ha dött när arbetet ska vara klart 2022.

Sedan 2013 har det internationella bygg- och träfacket BWI och dess medlemsförbund, Svenska Byggnads, försökt pressa landets regering att på allvar ändra villkoren för migrantarbetarna. I veckan besökte Johan Lindholm, Byggnads ordförande återigen landet.

– Av det jag sett hittills under mitt besök har det blivit bättre för de som bygger VM-arenorna. Men fortfarande möter jag migrantarbetare som inte får ut sina löner och behandlas som djur. Det är uppenbart att det fortfarande finns många arbetsplatser där migrantarbetare far mycket illa i Qatar, säger Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Sedan BWI inledde sitt arbete har regeringens attityd mjukats upp en aning och två avtal gällande villkoren för migrantarbetare har tecknats, varav det ena mellan regeringen och BWI. Det andra avtalet är tecknat med FN:s organ för arbetslivsfrågor ILO. Tillsammans reglerar de villkoren för dryga två miljoner migrantarbetare i Qatar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp