Utrikes #88/2017

500 vägar blockerade vid stor protest i Katalonien

Ronda Litoral, en av infarterna till Barcelona blockerades under onsdagens generalstrejk. Foto: Manu Fernandez/TT

Barcelonas motor- och spårvägar blockerades av demonstranter under onsdagen till stöd för Kataloniens självständighet. Den utropade generalstrejken skedde i protest mot regeringens svar på det katalanska parlamentets självständighetsförklaring.

Den utropade generalstrejken i Barcelona lamslog både bil- och spårtrafik, sedan grupper av demonstranter blockerade stadens in och utfarter, samt tågperronger på onsdagen. Samtidigt sammanstrålade tusentals människor på gatorna i protest mot den spanska högsta domstolen förklarat det katalanska parlamentets självständighetsförklaring den 27 oktober.

”Det katalanska parlamentet agerar på ett sätt som är förknippat med suveränitet och som överskrider den autonomitet som konstitutionen ger det/…/agerandet innebär en allvarlig attack mot lagen och åsidosätter demokratiska principer”, deklarerade domstolen enligt tidningen El País.

Som svar på självständighetsförklaringen upplöste den spanska regeringen det katalanska parlamentet bara timmar efteråt och avskedade dess president Carlse Puigdemont. Men med plakat med texten “Frihet för politiska fångar, vi är en republik” under de stora demonstrationerna i Barcelona i onsdags riktades också ilskan mot fängslandet av åtta katalanska parlamentsledamöter under tisdagen.

Den spanska regeringen deklarerade, i samband med häktningen, att de inte hade med frågan att göra.

– Det råder maktdelning i Spanien och vad som hände igår [häktningen av de åtta parlamentsledamöterna] skedde på rättssystemets domäner och bortom regeringens beslutandemakt, sade utbildningsminister Íñigo Méndez de Vigo, rapporterade brittiska The Guardian.

I onsdags, samma dag som den utropade generalstrejken ägde rum, utfärdades även en internationell arresteringsorder mot Carles Puigdemont, som befinner sig i Bryssel, varpå han överlämnade sig till belgiska myndigheter. Puigdemont flydde under förra veckan till den belgiska huvudstaden. Detta sedan den spanska riksåklagaren, José Manuel Maza, meddelat att han ämnade väcka åtal för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel mot såväl den katalanska presidenten och 13 andra i hans kabinett.

I en debattartikel i brittiska The Guardian förklarar han sin flykt till Bryssel.

”I dag står ledarna för det här demokratiska projektet anklagade för uppror och riskerar det hårdast möjliga straffet i den spanska lagstiftningen – samma som för terrorism eller mord: 30 år i fängelse”, skriver Carles Puigdemont.

I samband med upplösandet av det katalanska parlamentet utlyste den spanska regeringen nyval i regionen till den 21 december.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp