Inrikes #86/2017

Gruvbolag har använts för fascistverksamhet

2015 betalade gruvbolaget Wiking Mineral för vit makt-konferensen Identitär Idé som då hölls på Armémuseum i Stockholm. Uppifrån och ned: Daniel Friberg, Görgen Edefors, Mikael Valtersson, Patrik Brinkmann von Druffel-Egloffstein som tidigare satt i Wiking Minerals styrelse. Foto: Frédéric Forsmark (naturbilden), Wiking Mineral (porträttbilderna). Skärmdump: Arbetaren

Pengar från gruvbolaget Svenska Bergsbruk, tidigare Wiking Mineral, har i flera år finansierat den högerradikala tankesmedjan Motpol samt använts för att ordna vit makt-konferenser i Stockholm. Bakom allt står fascisten Daniel Friberg, i dag vice ordförande i projektet Nordisk Alternativhöger. Nu har dock bolaget polisanmält sig själva efter att den nya vd:n upptäckt flera tveksamma affärer med kopplingar till vit makt-miljön.

Arbetaren kunde redan hösten 2013 avslöja hur det börsnoterade prospekterings- och gruvutvecklingsföretaget Wiking Mineral, som nu bytt namn till Svenska Bergsbruk, styrdes av personer ur den absoluta radikalhögern. Avslöjandet ledde till stor uppmärksamhet.

Bakom verksamheten stod den ökände fascisten Daniel Friberg och bolagets dåvarande huvudägare Patrik Brinkmann, som länge varit en frontfigur inom den europeiska nyfascistiska rörelsen.

Daniel Friberg har sedan länge varit en tongivande figur inom svensk högerradikalism. Redan 1996 dömdes han för vapenbrott, och enligt tidigare uppgifter till Arbetaren var han en av personerna bakom den nazistiska tidningen Nordland runt samma tid, en uppgift han själv dock förnekat.

I dag är Friberg dock vice ordförande i det uppmärksammade projektet Nordisk Alternativhöger, som nyligen meddelade att de ställer in sin konferens i Stockholm vilken skulle ha ägt rum nu på lördag. Han var även en av de svenskar som deltog i nazistdemonstrationerna i amerikanska Charlottesville tidigare i år där en antifascist dödades.

Nu avslöjar Aftonbladet och Svenska Dagbladet hur gruvföretaget, där Daniel Friberg tidigare varit ordförande betalat för hans högerradikala verksamheter. Exempelvis betalades lönen på sammanlagt 636 000 kronor för åren 2014 och 2015 ut direkt till tankesmedjan Motpols konto.

Pengarna ska bland annat ha använts för att finansiera den högerradikala konferensen Identitär idé som tidigare hållits i Stockholm men som nu ställts in sedan en av föreläsarna, den amerikanska fascistledaren Richard Spencer, riskerar att gripas om han tar sig in i Schengen.

2015 betalade bland annat Wiking Mineral för konferensen som då hölls på Armémuseum i Stockholm. Bolaget som bokade konferensen var Nordic Resources, ett dotterbolag till Wiking Mineral, där Daniel Friberg då var vd.

Jag tycker att det är oerhört upprörande att bolaget gynnat högerextrema rörelser.
Eva Widigsson, vd för Svenska Bergsbruk

Det var tidigt på hösten 2016 som Wiking Mineral bytte namn till Svenska Bergsbruk AB. I samband med det lämnade även de framträdande högerradikalerna sina officiella uppdrag i bolaget.

Svenska Bergsbruk har nu lämnat in en polisanmälan mot sig själva gällande det egna bolagets tidigare transaktioner som rör Nordic Resources AB. Nuvarande vd Eva Widigsson säger till Arbetaren att hon sedan hon tillträdde som vd i slutet av juli velat städa upp i bolaget.

– Jag försöker just nu skaffa mig en bild av vad som hänt de senaste åren och har upptäckt att det funnits flera tveksamheter. Därför har vi valt att göra en polisanmälan så att en rättslig instans kan titta på det.

Vilka är bolagets kopplingar till de här högerradikala personerna i dag?

– Vi lider oerhört av att de kapat åt sig så stor ägarandel på, som det verkar, tveksamma sätt. Därför håller vi som sagt på att gå igenom allt för att städa rent huset, från källare till vind och jag tycker att det är oerhört upprörande att bolaget gynnat högerextrema rörelser, säger Eva Widigsson till Arbetaren.

Hon förklarar dock att varken Patrik Brinkmann eller Daniel Friberg äger några aktier i bolaget, men att det fortfarande finns kopplingar till den fascistiska miljön som de nu försöker reda ut. Bland annat äger den förre detta Sverigedemokraten Erik Almqvist och den tidigare nationaldemokraten och fascisten Björn Herstad en stor andel.

Hur mycket äger de här personerna i dag?

– Det rör sig om omkring 20 procent, och Björn Herstad är en stor belastning för oss, säger Eva Widigsson.

Förutom polisanmälan har Svenska Bergsbruk även anlitat en extern revisionsbyrå för att gå igenom bolagets ekonomi och tidigare affärer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984