Inrikes #78/2017

Sopstrejken ”var egentligen en lockout”

Stockholms soprum svämmade över av ohämtade sopor under den långdragna strejken. Nu kräver arbetsköparen Reno Norden 5 000 kronor av var och en av de strejkande i skadestånd. Foto: Tomas Oneborg/TT

Sopkonflikten i Stockholm är över, men den fortsätter i Arbetsdomstolen där Transport hävdar att det inte rörde sig om en vild strejk. I stället blev de anställda lockoutade av företaget, som nu via arbetsköparorganisationen kräver rekordskadestånd.

Sophämtarkonflikten på RenoNorden i Stockholm var inte en vild strejk. I verkligheten var det egentligen en lock-out. Det är hållningen som Transport via LO/TCO-rättsskydd företräder i Arbetsdomstolen där konflikten nu fortsätter trots att den på arbetsplatsen är avslutad.

– Enligt vår uppfattning var det ingen stridsåtgärd över huvud taget, säger Annett Olofsson, förbundsjurist på LO/TCO Rättsskydd.

I somras stämde företaget med stöd från Biltrafikens arbetsgivareförbund, BA, de anställda och begärde att Arbetsdomstolen skulle återgå till arbetet och förklara sopstrejken som olovlig. Det gjorde också domstolen genom ett interimistiskt beslut. Men nu återupptas förhandlingen, där företaget kräver ett skadestånd på 5 000 kronor per person.

Men Transport vill att fallet ogillas. Enligt facket hade det redan förra året i förhandlingar kommit fram till att den omstridda nyckelinventeringen, startskottet för konflikten, inte var något de anställda var tvungna att delta i. Men i somras krävde företaget en inventering igen.

– När frågan om nyckelinventering kom upp svarade de anställda att det här är vi enligt förbundet inte skyldiga att göra. Arbetsgivarens svar på det var att låsa in nycklarna till sopförråden och bilarna så att de inte kunde jobba, säger Annett Olofsson

Det var egentligen en lockout. Nycklarna var inlåsta.
Annett Olofsson, förbundsjurist på LO/TCO Rättsskydd

I själva verket var det alltså, enligt facket, företaget själva som hindrade sophämtningen. Det är enligt Annett Olofsson alltså företaget som vidtagit en stridsåtgärd mot en tidigare överenskommelse.

– Det var egentligen en lockout. Nycklarna var inlåsta resten av veckan, säger Annett Olofsson.

Något som ytterligare komplicerar frågan är att bara ett par dagar efter konfliktens utbrytande, sade sophämtarna upp sig, men arbetade inte under uppsägningstiden. I stället sjukskrev de sig och enligt facket lämnade de flesta av dem också in sjukintyg.

Men arbetsköparen hävdar att både uppsägningen och sjukskrivningen i sig är att betrakta som olovliga stridsåtgärder.

Vi delar inte Transports verklighetsbeskrivning, säger Jan Bergman, chefsjurist på Biltrafikens arbetsgivarförbund.

Frågan om huruvida kollektiv uppsägning och sjukskrivning kan betraktas som stridsåtgärd har aktualiserats många gånger på senaste tiden framför allt inom vården och när det gäller deltidsbrandmännen. Det ser alltså ut som om den kan komma att behandlas. Annett Olofsson vill dock inte spekulera i vilka följder det kan få för övriga branscher.

Men facket vänder sig också mot det skadestånd som företaget kräver, vilket överstiger tidigare praxis med 3 000 kronor. Annett Olofsson säger att om nu rätten ändå skulle gå på arbetsköparnas linje så är skadeståndssumman otänkbar.

– Arbetsgivaren har agerat anmärkningsvärt, fått dem att tro att de var avskedade, krävt förstadags-sjukintyg utan stöd och låst in nycklarna. Några 5 000 kronor, vilket är ovanligt högt, ska de inte ha, säger Annett Olofsson.

På måndagen hölls den första muntliga förberedelsen i Arbetsdomstolen. Huvudförhandling är inbokad till tre dagar från och med den 11 december. Dom förväntas dock inte meddelas förrän en bit in på nästa år.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga