Inskränkt konflikträtt – skiftande svar från LO

Moderaterna vill se över konflikträtten och LO går till hårt motangrepp på Facebook. Men när Socialdemokraterna faktiskt tillsatte en utredning om översyn ville inte den fackliga centralorganisationen ta ställning. Vad är skillnaden? Arbetaren frågar LO:s avtalssekreterare.

Inrikes
”INTE OK! Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna ger sig på strejkrätten” skriver den fackliga centralorganisationen i en Facebook-post. Men när den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern i somras sjösatte en faktisk översyn av konflikträtten ville man inte ta tydlig ställning.
Foto: Arbetaren

Moderaterna tillkännagav i en debattartikel att de tänker föreslå en översyn av konflikträtten och hänvisade till situationen i Göteborgs hamn. Som svar på detta publicerade LO en kampanj-bild på sin hemsida där de lyfter fram Sverigedemokraterna och Moderaterna som ett hot mot strejkrätten.

Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare.
Foto: LO

”INTE OK! Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna ger sig på strejkrätten” skriver den fackliga centralorganisationen i Facebook-posten.

Men när den socialdemokratiska arbetsmarknadsministern i somras sjösatte en faktisk översyn av konflikträtten ville man inte ta tydlig ställning.

Arbetaren ringde upp LO:s avtalssekreterare, Torbjörn Johansson, för att försöka reda ut skillnaden.

Är konflikträtten helig som sådan?

– Det är en fundamental rätt i den svenska modellen. Utan strejkrätt finns ingen svensk modell. Det är själva grunden. Arbetsgivarna hade inte pratat med oss om den inte fanns.

Varför är det upprörande att någon ger sig på den?

– Det är klart att så fort man ger sig på och petar i den blir det en förskjutning i maktbalansen och det tycker vi är dåligt. Både Moderaterna och Svenskt Näringsliv har alltid varit kritiska mot konflikträtten. Vissa saker gillar man inte beroende på vilken sida man är på.

Är det mindre upprörande när Socialdemokraterna vill begränsa den?

– Nej, det är lika upprörande oavsett vilket parti som ger sig på den. Vi välkomnar inte den utredningen heller. Sedan måste man erkänna att det finns ett bekymmer med konflikten i Göteborg. Det normala är att man byter arbetsfred mot kollektivavtal. Här vill inte hamnarbetarna, såvitt jag kan se, ha kollektivavtal.

Det normala är att man byter arbetsfred mot kollektivavtal. Här vill inte hamnarbetarna, såvitt jag kan se, ha kollektivavtal.
Torbjörn Johansson, avtalssekreterare, LO

Hur kommer det sig att inte Socialdemokraterna omnämns i er kampanj?

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi kommer att fortsätta bevaka strejkrätten. Hela idén är att man ska bringa ordning. Vi säljer förutsägbarhet. Mot att vi får kollektivavtal får de abetsfred. Där är det viktigt med förhandlingsrätten och strejkrätten. Direktivet till konfliktutredningen handlar om att förstärka den svenska modellen.

Vad är det som gör att ni reagerar starkt nu, men inte gjorde det i samband med S-utredningen om konflikträtten?

– All rapportering tyder på att man inte vill ha ett avtal i Göteborg utan ett trepartsavtal. Det innebär att man tränger undan Transport. Det är oförenligt med svensk och europeisk lagstiftning. Därför skriker vi inte så högt i den frågan.

Det är alltså okej att peta i vissa delar av konflikträtten?

– Utredningsdirektiven är lite motsägelsefulla. Å ena sidan ska den förstärka modellen å andra sidan inskränka den. Förstärker de modellen ser vi inte något bekymmer. Det beror på vad man kommer fram till och hur man lägger det snittet. Då kan det ju bli skarpt läge. Jag vill inte döma ut det förrän jag sett resultatet.