Systemet tillmötesgår vinarbetares krav

Efter skandaler och hårda påtryckningar – nu sluter Systembolaget ett avtal som ska verka för att arbetare på vinfälten i bland annat Sydafrika ska få rätt att organisera sig.

Inrikes
Systembolaget har tecknat ett avtal där de bland annat förbinder sig att verka för att de sydafrikanska vinarbetarna ska få organisera sig fackligt.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Förra höstens reportage i SVT:s Uppdrag granskning avslöjade de urusla arbetsförhållandena hos den sydafrikanska vinjätten Robertson Winery. Som Arbetaren rapporterat flera gånger, även långt innan de uppmärksammade tv-programmen, har anställda kämpat hårt för sina rättigheter trots hot och avskedanden.

Kampen för högre löner och drägliga förhållanden, men också för rätten att organisera sig fackligt, har stöttats av den syndikalistiska driftsektionen på Systembolaget, DFSA, sedan flera år tillbaka. Det senaste året har även Unionens personalklubb engagerat sig i den. Flygbladsutdelningar och uppmaningar om bojkott ledde till stor uppmärksamhet i media.

Emil Boss.
Foto: Drago Prvulovic/TT

Förra veckan kom beskedet från Systembolaget att de nu tecknat ett nytt avtal där de förbinder sig att verka för att arbetarna på vinfälten ska få organisera sig, samt att de många missförhållandena på arbetsplatserna åtgärdas.

– Det känns helt fantastiskt och det är ett stort steg i rätt riktning, säger Emil Boss, från den syndikalistiska driftsektionen på Systembolaget, till Arbetaren.

Emil Boss har jobbat med frågan om de sydafrikanska lantarbetarnas situation ända sedan 2009 och tror att avtalet nu kommer att ge effekt.

– Man ska veta att när vi började med det här och påtalade hur situationen såg ut var Systembolagets analys att situationen i Sydafrika var bra. Den bilden är i grunden förändrad nu. Avtalet gör det möjligt att ställa krav på Systembolaget att fackliga rättigheter respekteras, säger han.

Avtalet tecknades med den Internationella livsmedelsarbetarfederationen, IUF, som nu kommer att hjälpa Systembolaget att övervaka arbetsvillkoren på de platser vinerna produceras. Avtalsparterna ska nu ses fyra gånger om året för att utbyta information kring hur arbetet sköts och även ha löpande kontakt däremellan.