Inrikes #62/2017

Sopstriden: ”Vi kan hålla på hur länge som helst”

Jan Spanedal säger att det gått rykten om att RenoNorden skickat runt namnlistor över de strejkande sopgubbarna till olika företag, i syfte att svartlista dem. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT. Montage: Arbetaren

På lördag är det demonstration mot renhållningsföretaget RenoNorden, till stöd för Stockholms sopgubbar på Medborgarplatsen i Stockholm. ”Vi kan hålla på hur länge som helst”, säger sophämtaren och klubbordföranden Jan Spanedal.

Fackförbundet Transport har den senaste tiden suttit i flera samtal med sophämtningsföretaget RenoNorden. Dock sker ingenting, företaget erbjuder samma lön som erbjudits hela tiden, uppger sophämtarnas klubbordförande Jan Spanedal.

– De har sagt att de kan ge vissa utvalda sopgubbar en annan lön, säger Jan Spanedal till Arbetaren, och fortsätter:

– Men det är ju ingen av oss som är intresserade av det företaget längre.

Han säger också att de fått höra av sopgubbar som blivit inplockade att det går väldigt dåligt i verksamheten.

– Folk jobbar dygnet runt. Men för RenoNorden är det här en principsak, de kommer inte ge sig i frågan, säger Jan Spanedal.

Folk jobbar dygnet runt. Men för RenoNorden är det här en principsak, de kommer inte ge sig i frågan.
Jan Spanedal, klubbordförande, Transport, för RenoNordens sophämtare

Jan Spanedal säger att det gått rykten om att RenoNorden skickat runt namnlistor över de strejkande sopgubbarna till olika företag, i syfte att svartlista dem.

– Absolut inte, svarar RenoNordens vd Peter Ekholm när Arbetaren når honom på torsdagseftermiddagen.

– Jag kan säga såhär, vi har inte gjort någonting. De här killarna har strejkat och sagt upp sig. Vi har inte gjort något till något annat. Vi accepterar det som en demokratisk process, som innebär att människor kan säga upp sig, säger Peter Ekholm till Arbetaren.

Vid lördagens manifestation kommer representanter från vården, tunnelbaneförare, en talesperson från förbundet Arbetarsolidaritet och företrädare för Stockholms sopgubbar att medverka.

Arbetaren har tidigare rapporterat om de indikationer som finns på att RenoNorden kommer gå omkull eller eventuellt säljas. Den första oktober kommer dessutom alla sopgubbar med lång erfarenhet av yrket ha slutat på bland annat Södermalm – något Jan Spanedal tänker ta upp i sitt tal på lördag.

– Jag ska informera södermalmsborna om att den 1 oktober kommer Södermalm att gå under av sopor. För då är det inga riktiga sopgubbar som kör längre. Om inte RenoNorden är sålt eller har gått i konkurs dessförinnan så kommer de göra det den 1 oktober. Vi väntar tills båten sjunker, säger Spanedal.

Jan Spanedal är inte orolig för att han kommer stå utan jobb när detta är över. Platsbanken skriker efter C-kortschafförer, menar han, och det är många av Stockholms sopgubbar som har lång erfarenhet.

– Nej då, det kommer lösa sig. Vi kan hålla på hur länge som helst.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga