Inrikes #40/2017

Ingen strejk i måleribranschen

Det nya måleriavtalet, som ryms inom ramen för det så kallade märket, omfattar omkring 1 400 måleriföretag och 11 000 målare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inte heller målarna går ut i strejk. Facket återkallade i helgen sitt varsel sedan de kommit överens med Måleriföretagen om ett nytt treårigt avtal.

Det blir ingen målarstrejk. I lördags drogs varslet tillbaka, då Målareförbundet och arbetsköparorganisationen Måleriföretagen tackade ja till medlarnas nya bud.

Så sent som i förra veckan utökades fackets strejkvarsel. Det nya avtalet, som bland annat innehåller en av facket önskad låglönesatsning, gläder Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand.

– Jag är fantastisk nöjd med att vi nu träffat ett avtal med riktigt bra förbättringar för våra medlemmar. Det innehåller såväl låglönesatsningar som förbättringar i arbetstid och riktade höjningar i ackordprislistan samt reglering av omklädningsrum, säger Peter Sjöstrand i ett pressmeddelande.

En av de frågor som facket drev hårdast i den utdragna förhandlingen var just den om förläggningen av arbetstid. Där ville arbetsköparna ha större flexibilitet, något som facket alltså lyckades stoppa.

Som ett av de mest stridslystna facken är tyvärr konfliktvägen den som Målareförbundet oftast väljer.
Björn Hellman, vd, arbetsköparorganisationen Måleriföretagen

Måleriföretagens vd Björn Hellman säger sig vara nöjd med att ingen strejk bröt ut men besviken på hur facket agerat under förhandlingarna.

– Som ett av de mest stridslystna facken är tyvärr konfliktvägen den som Målareförbundet oftast väljer. Men facit är tydligt. Hade Målareförbundet tackat ja till vårt bud som vi lade den 10 maj, och som mötte upp ett stort antal av fackets krav, hade resultatet blivit betydligt bättre för både målare och måleriföretag, säger Björn Hellman i ett uttalande.

Det nya avtalet, som ryms inom ramen för det så kallade märket, omfattar omkring 1 400 måleriföretag och 11 000 målare.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga