Inrikes #33/2017

Fastighets varslar om strejk för lokalvårdare

Fastighets vill ha en en låglönesatsning för dem som tjänar under 24 000 kronor, däribland städare, reparatörer och fastighetsskötare. Men Almega vägrar. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fackförbundet Fastighets varslar om strejk. Anledningen är att de inte kommit överens med fastighetsarbetsköparna Almega om den låglönesatsning som ligger i linje med vad övriga LO-förbund begärt i årets avtalsrörelse.

Facket menar att Almega fastighetsarbetsköparna vägrat dem en överenskommelse som i linje med LO-samordningen innehåller en låglönesatsning. I stället, menar facket, vill arbetsköparna att satsningen ska finansieras genom försämrade villkor i det nuvarande kollektivavtalet. Något som Fastighets inte accepterat.

Därför har förbundet nu lagt ett strejkvarsel som är tänkt att träda i kraft på morgonen den 8 maj och som berör sammanlagt sju företag i Örnsköldsvik, Malmö, Norrköping, Västerås, Göteborg och Uppsala och medlemmar som bland annat arbetar som städare, reparatörer och fastighetsskötare. Ett varsel om blockad av övertidsarbete och nyanställningar har också lagts fram.

Jari Visshed.
Jari Visshed. Foto: Jessica Gow/TT

– Vi är ett så kallat låglöneförbund och ville teckna ett liknande avtal som industrin nyligen gjorde, på 6,5 procent och utöver det en låglönesatsning för dem som tjänar under 24 000 kronor. Men det går inte Almega med på, i stället vill de att vi finansierar den satsningen själva genom försämringar i vårat avtal och det går vi inte med på, säger Jari Visshed, tredje förbundsordförande och ansvarig för avtal och förhandlingar inom Fastighets, till Arbetaren.

Han säger att frågan är angelägen för medlemmarna och förklarar att de nu väntar på att Medlingsinstitutet ska höra av sig.

– Då kommer vi naturligtvis att sätta oss ned och se om vi kan komma fram till något. Annars bryter konflikten ut.

Kan det i sådana fall bli tal om att strejken utökas?

– Det kan det absolut bli.

Almega fastighetsarbetsköparna medger själva i ett pressmeddelande att konflikten gäller just låglönesatsningen, men att facket kräver mer än de 6,5 procent som märket ligger på.

– Fastighets försöker överskrida märket. Det är väldigt olyckligt att LO-facken än en gång försöker få en låglönesatsning utöver normeringen, säger Stefan Koskinen, chef för Almegas avdelning för arbetsköparpolitik, i pressmeddelandet.

LO stödjer strejkvarslet och säger att de inte kan acceptera att lågavlönade fastighetsanställda inte ska få samma låglönesatsningar som arbetare inom bland annat handeln och industrin. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson beskriver också i ett pressmeddelande Almega som värstingarna på svensk arbetsmarknad.

– De är mest benägna att ställa till bråk, säger han i pressmeddelandet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp