Inrikes #29/2017

Strejken inledd på Systembolaget

Strejken på Systembolaget vid Gullmarsplan i Stockholm är varslad att pågå över hela påsken. Foto: Hasse Holmberg/TT

Under tisdagen inleddes de syndikalistiska stridsåtgärderna mot Systembolaget i Stockholm. Strejken är en protest mot bolagets inställning att arbetsköparen varken behöver respektera rätten att gå upp i arbetstid eller LAS. Nu meddelar den syndikalistiska driftsektionen att de överväger en stämning.

Klockan sju på tisdagen inleddes den syndikalistiska tremannastrejken på Systembolagets butik vid Gullmarsplan i Stockholm.

– Vi kräver att Systembolaget slutar kringgå Lagen om anställningsskydd. Vi kräver samtidigt också att de höjer vår anställningsgrad, säger Jarl Keber, en av de strejkande.

Vi överväger nu en stämning för att låta Arbetsdomstolen pröva frågan.
Emil Boss, arbetsplatsombud för DFSA

Jarl Keber.
Jarl Keber. Foto: Axel Green

De medlemmar i den syndikalistiska driftsektionen DFSA som strejkar har alla arbetat mellan 15 och 20 år på Systembolaget. Under hela tiden har de haft deltidstjänster på mellan 8 och 30 timmar i veckan.

Sedan två år har de utifrån Lagen om anställningsskydds, LAS, 25:e paragraf försökt förmå bolaget att låta dem gå upp i tid. Men bolaget har, enligt facket, hävdat att de inte behöver ta hänsyn till LAS.

– Vi har haft förhandlingar med Systembolaget där de hävdar sig göra den tolkningen av lagen. Vi överväger nu en stämning för att låta Arbetsdomstolen pröva frågan, säger Emil Boss, arbetsplatsombud för DFSA.

Strejken är varslad att pågå över påskhelgen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga