Film #26/2017

Svettigt släktkalas

Sieranevada är en prövning för varenda familjemedlem, men också i viss mån för biobesökaren. Foto: Folkets bio

[FILM] Sieranevada Regi: Christi Puiu Biopremiär 31 mars I Bukarest samlar läkaren Lary sin stora, brokiga familj för att tillsammans med en präst hålla en minneshögtid för den bortgångne fadern. Den rumänske regissören Cristi Piulis film drygt två timmar långa släktkalas Sieranevada är en prövning för varenda familjemedlem, men också i viss mån för biobesökaren. […]

[FILM] Sieranevada
Regi: Christi Puiu
Biopremiär 31 mars

I Bukarest samlar läkaren Lary sin stora, brokiga familj för att tillsammans med en präst hålla en minneshögtid för den bortgångne fadern.

Den rumänske regissören Cristi Piulis film drygt två timmar långa släktkalas Sieranevada är en prövning för varenda familjemedlem, men också i viss mån för biobesökaren. Var och en som haft eller har en egen familj känner igen sig i det småttiga, bittra och tryggt välbekanta i de gamla trätoämnena som ofelbart dyker upp.

I väntan på den försenade prästen framträder det välbekanta galleriet: den slarviga och i sina egna ögon godhjärtade dottern som drar hem en missbrukare, den reaktionära mostern (här en fruktansvärt och underbart irriterande Ceaușescu-nostalgiker), mannen som alla vet bedrar sin fru, en bitter gammal mamma, en konspirationsteoretisk farbror som inte kan sluta prata, småbarnsföräldern som anser att just hennes barn är små kungligheter som ska passas upp.

Lary framstår till en början som den enda vuxna i församlingen av gafflande bråkmakare. Men så småningom blir hans försök att omväxlande medla och att krypa in i tapeten ett omöjligt förhållningssätt – vem är han själv egentligen? (Kanske är det i kontrast till vår ursprungsfamilj som vi egentligen ser vilka vi själva är, om vi vågar kliva in och ta del av dynamiken?)

Medan kaoset omkring Lary ökar över de inplastade tårtorna börjar hans egna hemligheter bli svåra att fortsätta hålla gömda. Sieranevada är en stor liten film som gör en lika svettig som ett äkta släktkalas.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar