Utrikes #23/2017

Världsstrejk inställd efter spansk hamnseger

”De internationella IDC-aktionerna bidrog till att övertyga allmänheten om vårdslösheten, oärligheten och skadligheten i det här dekretet”, säger Jordi Aragunde, generalkoordinatör på hamnfacksfederationen IDC. Foto: IDC

Oppositionen fällde den spanska minoritetsregeringens nya hamndekret. Därmed ställs de världsomspännande sympatistrejkerna in. Nu hoppas de spanska hamnfacken kunna bli delaktiga i reformprocessen när det gäller hamnarbetet. Men regeringen hotar att återlansera förslaget redan på fredag.

Den en gång uppskjutna sympatistrejken behövde aldrig genomföras, den fick effekt ändå. På torsdagen röstade det spanska parlamentet ned regeringens nya hamndekret som, enligt facket, hotade göra landets hamnarbetare arbetslösa.

– Utslaget innebär en ny möjlighet för arbetare att försvara sina jobb på ett hedersamt sätt. Nu kommer de spanska hamnarbetarna att kunna starta förhandlingar från ruta ett, säger Jordi Aragunde, generalkoordinatör på hamnfacksfederationen IDC.

Utfallet innebar att den spanska fyradagarsstrejken och de världsomspännande sympatistrejkerna som varslade till torsdagen ställs in. Men trots att strejkdatumet ännu inte inträffat hade flera rederier medvetet styrt sina fartyg bort från spanska hamnar.

Strejkerna, som koordinerades av IDC och Europeiska transportfacksfederationen ETF, skulle även ha märkts av i Svenska hamnar. Transport avstod från deltagande, men Hamnarbetarförbundet hade varslat om tredagarsstrejk. Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér kallar utfallet nu för ”en stor seger.”

– Det är en liten uppoffring för den enskilde medlemmen, men den samlade kraften blir så otroligt påtaglig att man kan påverka ett helt lands parlament att tänka om och förändra sina beslut. Vi får se vad det landar, men det är ett betydligt bättre läge för hamnarbetarna nu, säger Eskil Rönér.

Vi får se vad det landar, men det är ett betydligt bättre läge för hamnarbetarna nu.
Eskil Rönér, ordförande, Hamnarbetarförbundet

Men samtidigt syns orosmoln vid horisonten. Efter regeringens nederlag har regeringen meddelat att deras intention är att utlysa en ny omröstning redan på fredag. Av de 348 närvarande parlamentsledamöterna röstade 174 nej, 141 för regeringens linje och 33 lade ned sina röster.

Bland de som lade ned rösterna fanns det konservativa regeringspartiets för tillfället trilskande samarbetsparti Ciudadanos, som antytt att de kan tänka sig rösta ja med mindre justeringar. Och mindre justeringar är just vad premiärminister Mariano Rajoy har tänkt sig.

– Vi kan inte bara ändra dekretet som vi har lust, säger han efter nederlaget till spanska Radio Onda Cero.

Upprinnelsen till konflikten mellan hamnarbetarna och den spanska regeringen är att EU-domstolen dömt ut fackens stora inflytande i hamnarna. Enligt EU-domstolen strider principen att enbart anställa fackligt anslutna mot EU-reglerna om fri konkurrens. Dekretet som syftade till att avreglera hamnarna kom, inte oväntat, att tas som en krigsförklaring av facket.

Den spanska regeringen har beviljats respit till och med fredag, vid vite om 15,6 miljoner euro och därefter 134 000 euro per dag som hamnarna förblir reglerade. Men även om regeringen får med sig de 33 nedlagda rösterna tyder den rådande uppdelningen på att det kan bli snäva marginaler.

– De internationella IDC-aktionerna bidrog till att övertyga allmänheten om vårdslösheten, oärligheten och skadligheten i det här dekretet. Vad som händer nu vet ingen säkert, men vi hoppas att det som utspelat sig kan stå som förebild för arbetare i alla sektorer, säger Jordí Aragunde.

Vad som händer nu vet ingen säkert, men vi hoppas att det som utspelat sig kan stå som förebild för arbetare i alla sektorer.
 Jordi Aragunde, generalkoordinatör, hamnfacksfederationen IDC

Han skyndar sedan att tillägga att efter denna konflikt återstår flera som påkallar internationell solidaritet, däribland konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och APM Terminals i Göteborg.

– När denna konflikt är löst återstår problemen på andra ställen i världen där IDC-anslutna fack är inblandande. Vi kommer att erbjuda vårt stöd till Sverige, Portugal, Latinamerika, Afrika och USA under de närmaste veckorna, säger Jordí Aragunde.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga